Pijnlijk! SpaceX lancering mislukt voor het eerst sinds 2015

©SpaceX

Pijnlijk! SpaceX lancering mislukt voor het eerst sinds 2015

Het zit Elon Musk niet mee deze week. Eerst moest hij zijn robotaxi uitstellen waardoor de aandelen van Tesla flink kelderden, en nu maakt SpaceX ook een flater. Voor het eerst sinds 2015 is een lancering van de Falcon 9-raket mislukt. De raket zelf landde netjes terug op aarde, maar bij het ontsteken van de tweede trap, vond een ontploffing plaats in de motor. Daardoor dreigt de lading met 20 Starlink-satellieten verloren te gaan.

De lancering vond vanochtend vroeg rond half 5 Nederlandse tijd plaats, vanaf Vandenberg Space Force Base in Californië. De Falcon 9-raket zou 20 nieuwe Starlink-satellieten in een baan rond de aarde brengen. De lancering werd gelivestreamd op YouTube en X, waarop verder niets geks te zien was. De Falcon 9-raket steeg goed op en landde een paar minuten later netjes op een schip in de oceaan. Vanaf de tweede trap ging het mis.

Nadat de livestream al was afgelopen, meldde SpaceX op hun X-account dat de Merlin-motor in de tweede raket niet werkte. Daardoor moesten ze noodgedwongen de satellieten in een lagere baan rond de aarde uitzetten. SpaceX heeft contact met een deel van de satellieten en hoopt ze via hun eigen stuwmotoren in een hogere baan te brengen.

Starlink-satellieten kunnen waarschijnlijk niet meer gered worden

Musk voegde op zijn X-account toe dat dit een wanhoopspoging is. “Dit is geen Star Trek-aflevering dus waarschijnlijk werkt het niet, maar het is het proberen waard.” Als de satellieten niet in een hogere baan komen, worden ze door de zwaartekracht naar beneden getrokken en verbranden ze in de dampkring.

SpaceX onderzoekt nog wat er foutging. Tijdens de lancering werd er ongewoon veel ijs waargenomen rondom de Merlin-motor. Musk schreef op X dat er een ‘RUD’ plaatsvond in de motor, wat jargon is voor ‘Rapid Unscheduled Disassembly’. Oftewel, er ging iets kapot in de motor of er ontplofte wat.

De Falcon 9-raket staat bekend als ontzettend betrouwbaar. Voor het laatste mislukte een lancering in 2015, toen een Falcon-raket tijdens de lancering explodeerde. Die moest een onbemande Dragon-capsule met voorraad brengen naar het ISS ruimtestation. In 2016 explodeerde nog een Falcon 9-raket, met een Israëlische communicatiesatelliet aan boord. Dat was nog voor hij van de grond kwam en werd veroorzaakt door een mislukte lanceertest.

De mislukte lancering van vandaag was de 69e lancering van een Falcon-raket in 2024 en de 354e sinds SpaceX de Falcon in ebruik heeft.

Lees meer over ruimtevaart en schrijf je in voor onze nieuwsbrief