Elon Musks X bedriegt gebruikers met blauwe vinkje, vindt Europese Commissie

©Unsplash

Elon Musks X bedriegt gebruikers met blauwe vinkje, vindt Europese Commissie

Social media-platform X ligt onder vuur van de Europese Commissie. Het orgaan onderzocht X en concludeerde vrijdag dat het de Digital Services Act schendt. Onder andere de blauwe vinkjes zouden misleidend zijn, omdat iedereen die nu kan kopen om een geverifieerde status te krijgen. X krijgt een waarschuwing, maar als ze niet verbeteringen laten zien, volgen hoge boetes.

Voor Elon Musk de boel overnam bij Twitter en het omdoopte tot X, was een blauw vinkje veel moeilijker te krijgen. Je kon hem aanvragen als je bekend of vooraanstaand in je vakgebied was, of gewoon een bedrijfsaccount had, al was dat systeem ook verre van perfect. Tegenwoordig kan iedereen met een account een blauw vinkje kopen en zitten daar ook wat extra voordeeltjes aan vast.

De Europese Commissie geeft X nu een tik op de vingers voor die veranderingen. Het systeem zorgt voor meer desinformatie en overtreedt bovendien de DSA-regels. Dat bevestigt Thierry Breton, Eurocommissaris voor Interne Markt. “X heeft nu het recht om zichzelf te verdedigen – maar als onze vermoedens bevestigd worden, delen we boetes uit en verwachten we significante aanpassingen.”

Het EU-orgaan startte eind 2023 een juridisch onderzoek naar X, omdat het vermoedde dat het platform niet genoeg doet aan de verspreiding van desinformatie, haatberichten en andere ongewenste content. Naast het blauwe vinkje concludeert het nu dat X op deze vlakken inderdaad beter moet doen. Tevens is X niet transparant genoeg in zijn advertentiedata.

Boetes voor X zijn niet niks

Als het platform van Elon Musk niet genoeg verbetering laat zien, kan het flink in de papieren gaan lopen. De Europese Commissie kan dan boetes gaan opleggen die tot 6 procent van hun wereldwijde omzet kan stijgen. X werkt ondertussen wel aan een nieuw knopje dat op een gebroken hart lijkt.

Lees meer over social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.