©Toon de Vos

Vodafone test ‘digitale vluchtstrook’ voor hulpdiensten Nijmeegse Vierdaagse

Vodafone test ‘digitale vluchtstrook’ voor hulpdiensten Nijmeegse Vierdaagse

12 juli om 15:12

Vodafone start een pilot met de hulpdiensten die werken tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Het wandelevenement is van 16 t/m 19 juli. Een hoop medisch personeel en politie is nodig om alles veilig te houden en met Vodafone’s nieuwe IoT device moeten de hulpdiensten veel beter met elkaar kunnen communiceren.

Vodafone schrijft via een persbericht op Emerce over de pilot. Die wordt georganiseerd door Fiedlab Grootschalige Evenementen, waar Vodafone Business toe behoort. De Nijmeegse Vierdaagse geeft hulpdiensten een hoop uitdagingen, maar tegelijkertijd werken ze nog met verschillende communicatiesystemen. Zo gebruiken de organisatoren van het wandelevenement portofoons en hebben ambulancepersoneel en de politie hun eigen C2000-systeem. Dat zorgt voor vertraging.

Met de pilot moet dat in theorie opgelost worden. IoT-bedrijf Spinnov heeft een apparaat ontwikkeld dat in nood de GPS-locatie en info over de hoeveelheid mensen in het gebied, stuurt naar de politie. Dit gebeurt via het 4G-LTE-M netwerk van Vodafone, zo meldt Tweakers.

Vodafone zorgt via ‘network slicing’ dat de communicatie met de meldkamer voorrang krijgt. Ze noemen het een ‘digitale vluchtstrook’. Dat is noodzakelijk op evenementen zo groot als de Nijmeegse Vierdaagse, omdat door al het smartphoneverkeer er flinke vertraging kan ontstaan. Zelfs bij overbelasting van het netwerk, moeten de hulpdiensten op deze wijze goed met elkaar kunnen communiceren

Met de nieuwe werkwijze komen alle meldingen binnen via de centrale meldkamer van de politie in Apeldoorn. Zij coördineren dan welke hulpdiensten waarheen moeten gaan.

Lees meer over GPS-tracking en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.