‘Doet ‘ie anders nooit’: SpaceX Falcon 9 raket gaat stuk

©SpaceX

SpaceX Falcon 9 raket stuk
15 juli om 11:10
Laatste update: 15 juli om 11:41

SpaceX is een succesvol ruimtevaartbedrijf. Het lanceert de ene na de andere raket en is ontzettend betrouwbaar. Het gaat bijna altijd goed, behalve dit weekend.

De Falcon 9 raket van SpaceX is een echt werkpaard. Het is dit jaar al 70 keer gebruikt tijdens een lancering. In 2023 stopte de teller op 93 keer, de Falcon 9 is de Volvo van de ruimte.

Kapot

Sinds 2016 was het bij SpaceX niet voorgekomen dat een lancering mislukte. We rekenen hier de lancering van de Starship niet mee want dat zijn testen. Daarbij is het min of meer geaccepteerd dat het mis gaat. 

Vorige week vertrok de missie Starlink Group 9-3 met een Falcon 9 raket richting de ruimte. Aan boord waren 20 Starlink satellieten die in een baan om de aarde uitgezet moesten worden. De lancering was succesvol tot de tweede trap geactiveerd moest worden.

Een lek met vloeibare zuurstof in de tweede trap van de raket verhinderde dat deze kon ontsteken. Hierdoor kon de raket zijn weg niet vervolgen naar de juiste positie om de satellieten van Starlink uit te zetten.

Als gevolg zijn de 20 satellieten in een lagere baan uitgezet, SpaceX heeft met 10 van de satellieten contact kunnen leggen. Aan boord van elke satelliet ziet een kleine thruster, maar deze is te zwak om de juiste baan te bereiken.

Naar verwachting zullen alle 20 Starlink satellieten in de dampkring verbranden. Hierbij ontstaat geen gevaar voor andere satellieten en mensen op de grond.

Onderzoek

Het is standaard dat na een mislukte lancering er een uitgebreid onderzoek volgt naar de oorzaken. Dit onderzoek zal worden beoordeeld door de Amerikaanse FAA. Tot die tijd mag SpaceX niet lanceren.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.