Open beta's iOS 18, macOS Sequoia en watchOS 11 nu beschikbaar, zo installeer je ze

©Apple

Openbare bèta iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia en WatchOS 11 beschikbaar
16 juli om 10:10

Na een maand van bèta's voor ontwikkelaars kan vanaf nu iedereen die dat aandurft de testversies installeren van iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia, watchOS 11 en tvOS 18. Je hebt dan alvast de nieuwste functies maar let op: nog niet alles werkt en er zijn nog veel bugs.

De nieuwe Apple-systemen verschijnen pas eind september of begin oktober, maar zijn nu dus alvast te installeren. Dat kun je het beste doen op een extra apparaat waar je niet op hoeft te vertrouwen, want je kan allerlei bugs tegenkomen: daar is deze openbare test juist voor. De ervaring leert wel dat publieke bèta's meestal geen ernstige bugs meer bevatten. De ervaring leert echter ook dat je batterij tijdens bèta's snel leegloopt, dus wees gewaarschuwd en maak van tevoren een back-up.

Hoe dan ook: bèta's installeren is simpel. Je gaat daarvoor naar beta.apple.com en logt daar in met je Apple Account, eh, Apple ID. Eenmaal aangemeld ga je naar de instellingen van je iPhone, iPad of Mac, en ga je naar 'Software-update'. Daar kan je 'Bèta-updates' inschakelen, en vervolgens staat de update naar de bètaversie in je update-overzicht. Aantikken of klikken, even wachten en je hebt de bèta-versie.

De bèta-versie van watchOS installeer je op ongeveer dezelfde manier, maar dan via de Watch-app op je iPhone. Let wel: je moet dan eerst iOS 18 op die iPhone hebben geïnstalleerd. En heb je je Apple ID aangemeld voor openbare bèta's, kun je ook op je Apple TV de testversie van tvOS 18 installeren.

Nog geen Apple Intelligence, maar dit wel:

De meeste Apple Intelligence-functies en het verbeterde Siri komen sowieso pas in een latere update, maar ontbreken voor ons in de EU. Geen nood: de nieuwe systemen bieden veel ander leuks om te proberen. Op iOS 18 kun je alvast experimenteren met alle nieuwe manieren waarop je je thuisscherm kan inrichten en kleuren bijvoorbeeld.

Je ziet de sterk vernieuwde Foto's-app, een volledig vernieuwd Bedieningspaneel en kan alvast de nieuwe Wachtwoorden-app gebruiken. En in iPadOS 18 kan je hetzelfde, en gebruik je ook vast de nieuwe Calculator-app die met een Apple Pencil haast magisch aandoet.

Op macOS Sequoia mis je helaas de nieuwe iPhone mirror-functie, waarmee je je volledige iPhone op het scherm van je Mac ziet en kan gebruiken. Ook die mogelijkheid houdt Apple hier nog even achter totdat het duidelijk is of het bedrijf daarmee de Europese DMA-regels schendt. Maar macOS Sequoia biedt wel alvast nieuwe manieren om je verschillende vensters soepel en netjes over je beeldscherm te verdelen.

Met watchOS 11 kan je ondertussen de aanmoedigende berichten van de Conditie-app tijdelijk pauzeren, als je ziek bent bijvoorbeeld – krijg je met 40 graden koorts tenminste niet steeds de suggestie een kwartier te gaan wandelen. Ook zijn er in watchOS 11 weer nieuwe wijzerplaat-opties, waarbij vooral de nieuwe foto-optie fraai is. Met kleurfilters en diepteverschil tover je foto's om tot unieke wijzerplaten.

tvOS 18 biedt als meest opvallende functie InSight, waarbij je meer informatie ziet over de acteurs op het scherm. Ook kan de dialoog in films en series duidelijker worden gemaakt.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.