Deze koptelefoon van Dyson heeft een enorme accuduur en één opvallend onderdeel

©Dyson

Dyson onthult opvallende koptelefoon met een lange accuduur
18 juli om 18:00
Laatste update: 18 juli om 18:00

Dyson, bekend van de stofzuigers, luchtreinigers en lampen, maakte twee jaar geleden al een vreemde start op de audio-markt met een koptelefoon met mondkap. De tweede poging lijkt er meer op: OnTrac, een hoogwaardige koptelefoon met eigenzinnig ontwerp en aantrekkelijke functies.

De eerste koptelefoon van Dyson, de Zone met ingebouwde luchtzuivering, is indrukwekkend maar vooral nogal vreemd. Hij kwam eigenlijk net te laat, toen de corona-periode net voorbij was en iedereen de mondkapjes liever weer wilde vergeten. En alle nadruk lag juist op dat mondkapje, waardoor je haast zou vergeten dat de koptelefoon zelf best indrukwekkend was. Dat vraagt om een tweede poging, en die is er nu.

De Dyson OnTrac is een koptelefoon, gewoon voor op je oren. En alle lessen die Dyson met de Zone heeft geleerd, zitten er wel in. Want de active noise-cancellation van de Zone was dik in orde – dat moest ook wel, want er zat ín de koptelefoon een motortje voor de luchtzuivering.

Voor de OnTrac belooft Dyson 384.000 wijzigingen per seconde bij actieve ruisonderdrukking: zo vaak wordt er dus geluisterd met de acht ingebouwde microfoons of er herrie om je heen is, en maakt de koptelefoon het tegenovergestelde geluid om die herrie te maskeren. Dyson belooft in ieder geval 40 decibel aan ruisonderdrukking.

Accuduur van 55 uur

Meestal kost de active noise-cancellation wel wat accuduur, maar Dyson belooft dat de OnTrac het 55 uur volhoudt met de functie ingeschakeld. Dat is bovengemiddeld, want de populaire WH-1000XM5 van Sony en de Sonos Ace houden het bijvoorbeeld maar 30 uur vol, De Bose QuietComfort Ultra 24 uur en de AirPods Max 20 uur. Die accuduur haalt Dyson door de batterij in de hoofdband te plaatsen, wat ook weer zou moeten zorgen voor een betere gewichtsverdeling en meer comfort.

De Dyson-koptelefoon heeft neodymium-luidsprekerdrivers van 40 mm, 16 ohm en geavanceerde audiosignaalverwerking. De koptelefoon reproduceert volgens Dyson frequenties van 6 Hertz tot 21.000 Hertz, waardoor 'diepe sub-bas ontstaat die je kan voelen, en heldere hoge tonen aan de bovenkant van het frequentiebereik'. De luidsprekerbehuizing staat in een hoek van 13 graden richting het oor, iets wat bij de koptelefoons van onder meer Bowers & Wilkins ook voor goede resultaten zorgt.

Uiterlijk volledig aan te passen

En dan het meest opvallende onderdeel van de Dyson OnTrac: de aanpasbaarheid van de koptelefoon. Hij wordt standaard geleverd in vier kleuren, gemaakt van hoogwaardige, duurzame materialen. De buitenkappen zijn gemaakt van aluminium, maar het uiterlijk kun je aanpassen met op maat gemaakte oorkussens en buitenkappen.

Zo heb je bijvoorbeeld buitenkappen van koper, of met een geverfde afwerking die volgens Dyson een keramisch gevoel geeft. Er zijn oorkussens in zwart, geel, groen en oranje. In eerste instantie komen er vier kleurstellingen beschikbaar: CNC Aluminium, CNC Copper, Ceramic Mandarin en CNC Black Nickel. Losse sets om het uiterlijk aan te passen, kosten straks 49 euro per stuk, en volgens Dyson zijn er straks 2000 verschillende kleurencombinaties mogelijk.

De Dyson OnTrac is vanaf begin augustus verkrijgbaar en kost 499 euro.

Lees meer nieuws over Dyson en mis niets met onze Bright-app.