©Bright

Dit zijn de beste podcast-apps van het moment

Dit zijn de beste podcast-apps van het moment

19 juli om 17:56

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van het moment. Deze keer: podcast-apps, want voor elk soort luisteraar is er wel een geschikte podcast-app.

Omdat podcasts zo populair zijn, proberen veel app-makers een graantje mee te pikken door een podcast-app te gaan maken. Dat heeft een Champions League-effect en zorgt dat de beste apps tegenover elkaar komen te staan. Veel keus dus, en voor veel apps is wel iets te zeggen. Wij scheppen wat orde in die waslijst – deze podcast-apps vinden wij het fijnst:

Overcast

De aanleiding voor deze lijst is het tienjarig jubileum van Overcast. Ontwikkelaar Marco Arment was er tien jaar geleden snel bij met een eigen podcast-app. Hij is zelf podcaster, luisteraar en software-ontwikkelaar, en dus in de perfecte positie om zelf een app te maken. Overcast is er alleen voor iPhone, iPad en Apple Watch en is vooral populair onder de iets meer tech-georiënteerde Apple-gebruiker.

Overcast heeft om te beginnen een paar opties die luisteren prettiger maken. De voice boost-functie maakt stemmen voller en beter hoorbaar, zeker bij podcasts die minder professioneel zijn opgenomen. Ook trekt Overcast volumeverschillen tussen verschillende podcasts recht, zodat je niet steeds hoeft bij te stellen. Ook kan je kiezen om een functie aan te zetten die stiltes in podcasts automatisch overslaat. Dat kan per podcast, en dat zorgt ervoor dat je wel in het normale tempo luistert en toch tijd bespaart. De app houdt zelfs bij hoeveel tijd dat is: ondergetekende bespaarde in tien jaar tijd 18 uur.

De volledig vernieuwde versie maakt Overcast veel sneller dan voorheen. Het ontwerp is opgefrist, zodat je op één thuisscherm toch een duidelijk onderscheid hebt tussen nieuwe afleveringen, afspeellijsten en je lijst met geabonneerde podcasts. Overcast balanceert heel goed tussen simpel en ingewikkeld, met genoeg opties maar geen overdaad aan knopjes. Het fijnste trucje: Smart Resume, waarbij de app bij het pauzeren een paar seconden terugspoelt, zodat je niks mist.

Overcast is gratis te gebruiken met reclame, of een tientje per jaar zonder reclame. Heb je Overcast ooit gekocht? Dan is ook deze nieuwe versie nog gewoon zonder reclame te gebruiken, zolang je hetzelfde Apple ID gebruikt.

Apple Podcasts

De standaard podcast-app van Apple is lekker simpel en snel. Veel functies die bijvoorbeeld Overcast heeft, biedt de app van Apple niet. Maar daar krijg je wel een superieure Ontdek-functie voor. Wil je nieuwe podcasts vinden, dan is de app van Apple één van de beste plekken om te beginnen. Zeker op Nederlandstalig gebied is de app van Apple één van de betere plekken om nieuwe podcasts te vinden.

Maar juist ook voor luisteraars van Engelstalige podcasts heeft Apple sinds kort een hele toffe functie: transcripties. Met behulp van AI maakt Apple Podcasts de volledige tekst van de podcast inzichtelijk. Het resultaat is verbluffend: je ziet de volledige tekst die in de podcast wordt uitgesproken, compleet met hoofdletters, juiste interpunctie en netjes verdeeld in alinea's. De tekst kleurt wit op het punt waar de podcast op dat moment is, en je kan ook makkelijk naar een ander punt scrollen en daar meteen weer verdergaan. Je kan de tekst natuurlijk ook doorzoeken – ideaal voor als je een bepaald punt in een podcast zoekt.

Apple Podcasts staat standaard op elke iPhone, iPad en Mac.

Pocket Casts

Eén van de populairste apps die er voor zowel Android als iOS is. Pocket Casts is eigendom van hetzelfde bedrijf dat ook achter WordPress.com en Tumblr zit, en achter nog een hele lijst aan diensten. Pocket Casts zit boordevol functies, met name voor het ontdekken van nieuwe podcasts en het samenstellen van je playlist. Met een simpele swipe over een aflevering voeg je die toe aan je afspeellijst, die je makkelijk kan ordenen. En met filters maak je je lange lijst met geabonneerde podcasts toch weer ingewikkeld, door te filteren op nieuwheid, afgespeeld of niet en nog meer factoren.

Ook hier zit een Trim Silence-functie in, die de lange stiltes automatisch wegknipt om tijd te bewaren. En door de verschillende thema's, zet je Pocket Casts makkelijk naar je eigen hand. Het ontdekken van nieuwe podcasts is in Pocket Casts goed gedaan, en toont een prima mix van zowel Engelstalige als Nederlandstalige podcasts.

Ook niet onbelangrijk: Pocket Casts is prima gratis te gebruiken. Als je betaalt krijg je extra's als toegang tot de web- en desktop-apps en de apps voor Apple Watch en Wear OS. Ook kun je dan bladwijzers toevoegen – maar dat mis je allemaal niet als je niet betaalt. Wel tof aan de betaalde functie: de mogelijkheid om eigen audio-bestanden in de app te zetten. Zo luister je bijvoorbeeld een opgenomen vergadering terug met het gemak van een podcast-app.

Pocket Casts is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Podcast Addict

Een vlotte Android-app die goed scoort, en regelmatig de nummer één positie haalt van populairste podcast-apps op Android. En met reden: hij is lekker aanpasbaar, net als Android zelf. Binnen de strak vormgegeven app kun je bovengemiddeld veel zelf bepalen: de titel van een podcast kan je na abonneren aanpassen, of zelfs de afbeelding.

Je kan per podcast instellen wat je wil dat er gebeurt bij nieuwe afleveringen, en ook de afspeellijsten zijn uitgebreid aan te passen en toe te voegen: zoveel je wil en met elk onderwerp. Mogelijkheden om nieuwe podcasts te vinden zijn groot, van een eigen ontdek-pagina tot mogelijkheden om RSS-feeds te importeren. Over RSS gesproken: je kan ook tekst lezen in deze app, zodat je gewoon je favoriete sites kan lezen terwijl je naar je favoriete podcasts luistert. En zelfs web-radio zit in de app gebouwd.

Podcast Addict is gratis te downloaden voor Android, maar dan zie je wel een constant aanwezige banner onderaan het scherm. Voor 1,09 euro per maand zet je die uit, en als je een beetje podcast-luisteraar bent, dan is dat het waard.

En Spotify en YouTube Music dan?

Je kan ook prima podcasts luisteren in Spotify en YouTube Music, maar toch blijft dat een beperkte ervaring. Die apps zijn in de eerste plaats gemaakt voor het luistern van muziek, niet voor podcasts en dat blijf je merken. Bovendien is het vervelend om podcasts met reclames te horen als je betaalt voor die diensten: dat kan gewoon, want die podcasts worden gewoon gratis door YouTube en Spotify binnengehaald.

Nee, de kracht van smartphones is juist het app-aanbod. Een app speciaal voor één doeleinde is vaak beter dan een app die alles probeert te doen.

Laatste tip: zoek het OPML-bestand

Overstappen naar een nieuwe podcast-app lijkt misschien veel gedoe, maar de meeste apps ondersteunen het OPML-bestand. Dat is een speciaal bestandje waarin al je geabonneerde podcasts staan. Veel podcast-apps kunnen zo'n bestand exporteren en importeren, zodat je snel en makkelijk kan wisselen van app.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.