©Xiaomi

Zijn deze telefoons van Xiaomi de nieuwe Samsung-killers?

Zijn deze nieuwe smartphones een gevaar voor Samsung?

19 juli om 20:51
Laatste update: 19 juli om 20:51

Het Chinese merk Xiaomi heeft zijn twee nieuwe vouwtelefoons vandaag officieel gepresenteerd. Het bedrijf lichtte het doek van de Xiaomi Mix Fold 4 en de Mix Flip. Kunnen deze twee vouwtelefoons de strijd aan met marktleider Samsung?

Beide nieuwe vouwtelefoons van Xiaomi hebben genoeg indrukwekkends onder de motorkap zitten om de concurrent uit Zuid-Korea het vuur aan de schenen te leggen. De Xiaomi Mix Fold 4 vouw je open als een boek, vergelijkbaar met de Samsung Galaxy Z Fold6, weegt 226 gram en is dichtgevouwen 9,47 millimeter dik. De Xiaomi Mix Flip vouw je over de lengte dubbel, net als de Galaxy Z Flip6, en is dichtgevouwen zo’n 16 millimeter dik.

De Mi Fold 4 heeft aan de binnenkant een 7,98 inch scherm en aan de buitenkant zit er eentje van 6,56 inch. De Xiaomi Mix Flip heeft een 6,86 inch scherm binnenin en een 4 inch scherm aan de buitenkant. Het zijn 120Hz-oled-schermen en de telefoons ondersteunen ook Wi-Fi 7.

Chip en HyperOS

Beide telefoons gebruiken een Snapdragon 8 Gen 3-processor, waarmee alle rekenkracht in huis is voor de AI-functies van Xiaomi’s HyperOS. Het bedrijf belooft dat AI geïntegreerd wordt in verschillende systeemapps die standaard zijn geïnstalleerd. Daarbij noemt Xiaomi een tool genaamd conference assistant, die waarschijnlijk gesprekken opneemt en transcribeert.

Sneller opladen

Daarnaast laat Xiaomi de Zuid-Koreaanse concurrent ver achter zit als het gaat om laadtechniek. Draadloos laden de nieuwe telefoons met 50 watt en aan de kabel zelfs met 67 watt. Dat is veel sneller dan de respectievelijke 25 en 15 watt bij Samsungs nieuwe foldables. De Mix Fold 4 heeft een accu van 5100 mAh, de Mix Flip heeft er een van 4780 mAh.

Tenslotte zijn er nog de camera’s, waarvan er vier aanwezig zijn op de Mix Fold 4 en twee op de Mix Flip. Xiaomi heeft de camera’s samen met Leica gemaakt en belooft 50MP hoofdcamera- en telelenzen, plus twee 12MP ultrawide-lenzen aan boord van de Mix Fold 4. De Flip-telefoon heeft twee 50MP-lenzen aan boord.

Prijzen en verkrijgbaarheid

De nieuwe Xiaomi-vouwtelefoons zijn vanaf nu te koop in China en het is nog afwachten wanneer ze naar Europa komen. De Mix Flip kost omgerekend in China 760 euro en de Mi Fold 4 kost er 1137 euro, maar de Europese prijzen zullen hoger uitvallen.

En mocht je je afvragen wanneer de eerste opvouwbare iPhone verschijnt: analisten verwachten dat een 'iPhone Fold' pas in 2026 op de markt kan komen. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op onze nieuwsbrief.