Kun jij 10 minuten naar dit schilderij kijken zonder gek te worden?

©Unsplash

Kun jij 10 minuten naar dit schilderij kijken zonder gek te worden?

Door de altijd-online samenleving hebben we allemaal de aandachtspanne gekregen van een hyperactieve hamster. Of misschien toch niet? The New York Times heeft een experiment gelanceerd waarbij je tien minuten naar een schilderij moet kijken om je concentratie te verbeteren. Lukt het jou?

De Amerikaanse krant heeft een speciale pagina op hun website gelanceerd, waarbij je met een timer in beeld precies tien minuten naar een schilderij moet kijken. Het gaat om Nocturne in Blue and Silver, geschilderd door James McNeill Whistler. Erg mooi gemaakt, maar mooi genoeg om tien minuten ongestoord naar te kijken? Je kunt het nu zelf proberen.

NYT geeft wel wat hulp door tips en wetenswaardigheden in beeld te brengen. Ze geven ook toe dat het verre van een serieus experiment is, maar het blijft niettemin een leuke manier om je eigen concentratievermogen op de proef te stellen.

Vakantietip(?)

Het kan ook nog erger: The New York Times kwam op het idee door een Harvard kunstgeschiedenisdocent, Jennifer Roberts. Zij geeft nog steeds aan studenten het huiswerk mee om naar een museum te gaan, een schilderij uit te kiezen, en daar drie uur (!) naar te kijken zonder afleiding. Dat kun je altijd nog overwegen als leuke vakantieactiviteit.

Slechte concentratie kan wel een serieus probleem zijn. Om die reden zijn telefoons sinds dit jaar verboden op middelbare scholen.

Blijf op de hoogte en abonneer je op ons Whatsapp-kanaal.