©Apple TV+

'Apple TV+ wil bezuinigen', zou eigenlijk HBO moeten kopen

'Apple TV+ wil reputatie als 'big spender' kwijt', maar zou eigenlijk HBO moeten kopen

22 juli om 15:48

Apple kan als meest waardevolle bedrijf ter wereld flink investeren zonder directe winst te maken. Dat gebeurt al jaren bij Apple TV+, dat dure shows maakt voor een relatief klein publiek. Apple zou nu willen snijden in die kosten, al is onduidelijk hoeveel precies.

Apple TV+ heeft het heel anders aangepakt dan al zijn rivalen. Waar elke andere streamingdienst begon met een volledige bibliotheek aan oudere, bestaande films en series, startte Apple met een schone lei. Op Apple TV+ staan alleen eigen Apple-producties, meestal met een redelijk hoog budget. Dat is ook terug te zien: visueel zijn de series vaak dik in orde en ook recensenten waarderen de Apple-producties goed. Voor de belangrijke Emmy Awards heeft Apple TV+ zelfs een recordaantal van 72 nominaties in de wacht gesleept. Veel, zeker omdat Apple minder producties maakt dan concurrenten als Netflix, Disney en HBO.

Toch zou Apple nu willen bezuinigen, zeggen ingewijden tegen Bloomberg. Apple-topman Eddy Cue, verantwoordelijk voor alle diensten van het bedrijf, zou de top van Apple TV+ hebben aangespoord om hun budgetten wat meer in te snoeren. Apple zou af willen van de reputatie van 'big spender' in Hollywood. Tot nu toe zou Apple de leiding van zijn tv-tak relatief de vrije hand hebben gegeven.

Wat is er aan de hand?

De timing van het nieuws is niet vreemd. Netflix, met afstand het allergrootste streaming-bedrijf, blijft maar groeien. En dat gebeurt ondanks prijsverhogingen aan de ene kant en bezuinigingen op het gebied van series aan de andere kant. Dat voorbeeld wordt gevolgd door veel grotere concurrenten, zoals Disney+ en (HBO) Max.

Bloomberg verklaart zijn verhaal over budget-bezuinigingen bij Apple TV+ op basis van kijkcijfers. Hoewel Apple zelf geen kijk- of zelfs abonneecijfers deelt over TV+, zouden die cijfers erg klein zijn in vergelijking tot de concurrentie. Dat is echter op basis van de Amerikaanse Nielsen-kijkcijfers, een meting die vooral van toepassing is op ouderwetse tv. Apple-medewerkers zouden die meting onvolledig vinden.

Belangrijk voor merk-reputatie

Bovendien heeft Apple een andere drijfveer dan Netflix of Disney+. Apple zou tot nu toe zo'n 20 miljard dollar hebben geïnvesteerd in films en series voor Apple TV+, grotendeels met het doel om meer Apple-apparaten te verkopen. De eigen dienst geeft Apple een zekere prestige, die ook weer moet bijdragen aan de aantrekkingskracht van een iPhone, iPad, Mac of Apple TV. Door actief te zijn in Hollywood heeft Apple een vinger in de pap bij de culturele sector, net als het met Apple Music heeft.

Daarnaast zitten de films en series op Apple TV+ ook gewoon tjokvol Apple-producten, voor wie daar op let. Geen personage gebruikt Windows-computers of Android-telefoons in de producties van Apple – tenzij het één van de vele scifi-series is trouwens, die zitten vol met fantasie-computers.

'Apple moet gewoon HBO overnemen'

Uit de verslaggeving van Bloomberg wordt niet duidelijk hoeveel Apple zou willen bezuinigen. Er wordt vooral gesproken over de reputatie: misschien heeft Apple er actief last van dat het als vrijgevig te boek staat in een Hollywood waar de overige producenten te hand op de knip houden. Daar komt bij dat datzelfde Bloomberg vorige week nog meldde dat Apple juist méér geld zou willen investeren in Apple TV+, maar dan om bestaande producties binnen te halen.

Bekende tech-investeerder en oud-journalist M.G. Siegler heeft een simpele oplossing voor Apple: koop HBO. Want HBO-eigenaar Warner Bros. zou niet tevreden zijn met de prestaties van het samenvoegen van HBO Max met Discovery. Het bedrijf zou de boel nu weer willen splitsen. Apple zit kennelijk verlegen om meer content van hoge kwaliteit, en het bedrijf heeft als één van de weinige de diepe zakken voor zo'n overname. Apple TV+ is al meermaals het HBO van het streaming-tijdperk genoemd, misschien is het tijd om de daad bij het woord te voegen?

Meer Apple TV en mis niets met onze Bright-app.