©Freepik

'Gratis' Instagram en Facebook volgens EU-waakhonden misleidend en dus verboden

'Gratis' Instagram en Facebook volgens EU-waakhonden misleidend en dus verboden

22 juli om 16:52

Gratis bestaat bijna niet op internet: betaal je niet met geld, dan betaal je wel door te kijken, of je te laten volgen. Daar moeten Instagram en Facebook duidelijker over zijn, vinden Europese consumentenwaakhonden. 'Gratis' zijn de diensten volgens die waakhonden niet.

Sinds vorig jaar biedt Meta voor Instagram en Facebook betaalde abonnementen aan. Voor een tientje per maand zie je geen reclame, betaal je niet dan gebruik je de diensten 'gratis', terwijl je gepersonaliseerde reclame te zien krijgt. Instagram en Facebook volgen je gedrag dan, zodat ze beter weten wie je bent. Onlangs sorteerde de EU al voor op een mogelijk hoge boete voor Meta, omdat de keuze tussen 'betalen of tracken' niet eerlijk zou zijn.

Nu volgen ook de waakhonden, de handhavende instanties. De Europese consumententoezichthouders, waaronder de ACM, spreken Meta aan om het gebruik van het woordje 'gratis'. Dat is volgens de waakhonden misleidend. "Terwijl Meta eist dat gebruikers die zonder kosten Facebook/Instagram gebruiken, daarmee accepteren dat Meta geld verdient met het gebruik van hun (persoons)gegevens door gepersonaliseerde advertenties te laten zien", aldus de ACM.

Meta heeft tot 1 september

Ook is volgens de waakhonden slecht te vinden wat er met je informatie gebeurt bij die 'gratis' versie. "Pas na veel doorklikken in de app of op de website kun je de informatie vinden in de algemene voorwaarden en het privacybeleid", aldus de ACM. Dat doet Meta expres door verhullend taalgebruik toe te passen, stellen de waakhonden. Als laatste hekelen de instanties de druk die op consumenten wordt gelegd om meteen te kiezen voor betalen of tracken, met als alternatief buitensluiting van 'belangrijk onderdeel van hun sociale interacties'.

Meta heeft tot 1 september om op de klacht van de Europese waakhonden te reageren. Gebeurt er niks, dan kunnen de verschillende Europese consumententoezichthouders elk overgaan tot handhaving.

Meer Instagram en mis niets met onze Bright-app.