Met deze functie lijkt WhatsApp nog meer op een sociaal netwerk

©Freepik

WhatsApp test deze langverwachte nieuwe functie
22 juli om 22:04

Chatapp WhatsApp is bezig met het testen van unieke gebruikersnamen. Dat zou gebruikers meer privacy kunnen bieden, omdat ze hun telefoonnummer niet meer hoeven te delen.

WhatsApp is de chatdienst bij uitstek, niet alleen om berichten te sturen naar mensen maar ook naar organisaties. Het enige nadeel is dat je daarbij altijd je telefoonnummer moet delen - die wil je eigenlijk niet met Jan en alleman delen. Daar lijkt WhatsApp nu iets voor te hebben bedacht: gebruikersnamen. Precies, zoals je kent van social media.

WhatsApp is sinds kort bezig met het testen van de gebruikersnamen, maar het is nog uitkijken naar een exacte lanceerdatum. Wie wil nu niet als eerste zijn voornaam claimen als WhatsApp-naam? 

Namen in plaats van nummers

Zoals te zien is in een screenshot hieronder, afkomstig van WABetaInfo, zou je gebruikersnaam worden weergegeven in plaats van je telefoonnummer. Andere gebruikers kunnen dan contact met jou opnemen als ze jouw unieke gebruikersnaam hebben.

Het is echter de vraag of je telefoonnummer daarna nog relevant is. Tot nu toe werkte je telefoonnummer als een vorm van authenticatie. Zo kon je de web- of desktop-applicatie van WhatsApp uitsluitend gebruiken door deze te koppelen via je telefoon. Hoewel er momenteel niet wordt gesuggereerd dat dit snel zal veranderen, zou een gebruikersnaam wel een eerste stap kunnen zijn om dit anders te laten werken.

De gebruikersnaam-functie van WhatsApp

Stapje voor stapje

WhatsApp-moederbedrijf Meta heeft sinds de overname van de app in 2014 er niet bijzonder veel aan veranderd, en er ook niet al te veel aan verdiend. Misschien omdat het bedrijf weet dat grote veranderingen bij WhatsApp gebruikers massaal kunnen afschrikken. Toch heeft Meta de afgelopen jaren wel tal van kleinere veranderingen doorgevoerd die iets weg hebben van social media, zoals het Communities-onderdeel, de WhatsApp-kanalen en de Status-updates.

Met de komst van gebruikersnamen zou WhatsApp nog meer beginnen te lijken op een sociaal netwerk. De functie zou zomaar onderdeel kunnen zijn van een langetermijnstrategie om WhatsApp meer te koppelen aan de andere populaire Meta-diensten, zoals Threads of Instagram.

De nieuwe inkomstenbron?

Meta krijgt de laatste tijd veel kritiek in de EU vanwege zijn voorstel om zijn AI-modellen te trainen met gegevens van gebruikers. Veel privacy-toezichthouders waren hier niet van gediend en Meta trok de plannen daarna weer in. Vorige week liet het bedrijf weten zijn geavanceerde AI-functies niet uit te brengen in de EU, wegens de onduidelijkheid over de regels rond AI. 

Een direct verband met de gebruikersnamen op WhatsApp is er misschien niet, maar één ding is wel duidelijk: nu Meta ondanks enorme investeringen de komende jaren weinig zal verdienen aan de Metaverse zal het andere inkomstenbronnen moeten aanboren. Of WhatsApp daarbij in het vizier komt, zou geen onlogische strategie zijn: de app heeft wereldwijd meer dan twee miljard gebruikers.

Lees meer nieuws over WhatsApp, en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.