©Freepik

Techbaas gaf mensen geld als basisinkomen - dit gebeurde er

Techbaas deelt geld uit om een universeel basisinkomen te testen

22 juli om 22:56
Laatste update: 22 juli om 23:06

Sam Altman, de CEO van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft de afgelopen drie jaar in het geheim een experiment laten uitvoeren naar de effecten van een universeel basisinkomen. De resultaten zijn nu bekendgemaakt.

Het was al langer bekend dat Sam Altman voorstander is van het principe van een universeel basisinkomen, waarbij mensen een bepaald bedrag per maand ontvangen zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen. Maar de OpenAI-baas blijkt ook de daad bij het woord te hebben gevoegd door duizend mensen maandelijks duizend dollar te geven. Tweeduizend anderen moesten het doen met slechts 50 dollar als controlegroep. Zijn non-profitorganisatie, genaamd OpenResearch, deelt nu de onderzoeksresultaten, en die zijn best interessant.

Eerste jaar het grootste effect

Het onderzoek startte in ieder geval veelbelovend. "We zien significante verminderingen in stress, mentale nood en voedselonzekerheid tijdens het eerste jaar," valt in het rapport te lezen. "Maar die effecten nemen af tegen het tweede en derde jaar van het programma. Geld alleen kan uitdagingen zoals chronische gezondheidsproblemen, gebrek aan kinderopvang of de hoge kosten van huisvesting niet aanpakken."

Zichtbare veranderingen

De mensen die duizend dollar per maand ontvingen, gaven het meeste daarvan uit aan huur van hun woning, voedsel en vervoer. Daarnaast bleken mensen uit deze groep ook vaker hun omgeving financieel te steunen.

Verder zagen de onderzoekers een afname van 20 procent in problematisch drinken van alcohol en een daling van maar liefst 53 procent als het aankwam op de inname van 'onvoorgeschreven' pijnstillers. Deze resultaten zijn overigens vergelijkbaar met eerdere onderzoeken.

Gevolgen van AI voor werk

Naar aanleiding van de opmars van AI heeft Sam Altman vaker voorspellingen gedaan over de gevolgen van de technologie voor de werkgelegenheid. Zo denkt hij dat we uiteindelijk leukere dingen met onze tijd zullen kunnen doen en saaie, repetitieve taken uit handen kunnen geven aan kunstmatige intelligentie.

Zijn experiment met het basisinkomen is voortgekomen uit zijn ideeën over de toekomst en hoe we straks met elkaar zouden samenleven wanneer we eenmaal beschikken over de luxe om minder te hoeven werken.

Altman bevindt zich met zijn standpunten in goed gezelschap. Op de lijst van voorstanders van een universeel basisinkomen staan meer bekende tech-topmannen, onder wie Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Elon Musk en Bill Gates.

Lees meer tech-nieuws en mis niets met onze Bright-app.