©Rivian

Deze autofabrikant laat Apple CarPlay links liggen

Dit automerk gaat Apple CarPlay niet ondersteunen

23 juli om 01:42
Laatste update: 23 juli om 01:42

De meeste autofabrikanten ondersteunen al jaren Apple CarPlay, waarmee je het infotainmentscherm in je auto gebruikt als verlengstuk van je iPhone. Maar de Tesla-concurrent Rivian zegt nu niet van plan te zijn om CarPlay in zijn elektrische auto's te ondersteunen.

Het Amerikaanse automerk Rivian gaat de komende jaren met meerdere nieuwe elektrische auto’s de concurrentiestrijd met Tesla aan. Vanaf 2027 zijn meerdere EV-modellen van Rivian ook in Nederland te koop. De Rivian-auto's moeten het doen zonder een functie die in veel EV's standaard aanwezig is: Apple CarPlay. Rivian-topman RJ Scaringe zegt dat zijn bedrijf CarPlay niet zal ondersteunen, omdat het zelf de volledige controle over de software-ervaring in zijn auto’s wil hebben. 

'Afbreuk aan consistente ervaring'

"Onze reden is ironisch genoeg in lijn met Apple's ethos, namelijk dat wij ons ecosysteem volledig willen beheersen", zegt Scaringe tegen The Verge. De Rivian-baas wijst erop dat zijn klanten de app zouden moeten verlaten om bijvoorbeeld hun kofferbak te openen. "We willen dat de digitale ervaring in de auto op elk moment consistent en harmonieus aanvoelt", aldus Scaringe, die vindt dat CarPlay hier afbreuk aan doet.

Rivian is niet het enige automerk dat Apple CarPlay links laat liggen. Ook Tesla ondersteunt het Apple-systeem niet en Mercedes-Benz weigert de nieuwe generatie van CarPlay te ondersteunen.

Navigatiesysteem

Scaringe wijst erop dat Rivian ook zijn eigen navigatiesysteem heeft ontwikkeld. Door CarPlay uit te sluiten heeft het bedrijf meer tijd over om zijn eigen verbeteringen te ontwikkelen voor functies als routes, navigatie en het in kaart brengen van oplaadpunten. De topman belooft dat Rivian uiteindelijk de 'meest gewilde functies van CarPlay' zelf zal ontwikkelen en die stapsgewijs zal toevoegen.

Lees meer nieuws over elektrische auto’s en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.