©Intel

Intel werkt aan oplossing voor instabiele Raptor Lake-chips 13e en 14e generatie

Intel weet eindelijk waarom recente chips crashen, oplossing komt eraan

23 juli om 11:07

Intel-chips van de recente 13e en 14e generatie presteerden de afgelopen tijd instabiel. Er waren al maanden klachten over de Raptor Lake-chips, die onder meer tijdens het spelen van games plotseling crashten.

Intel heeft de afgelopen tijd chips van de 13e en 14e generatie onderzocht die door klanten waren teruggestuurd vanwege de crashes. Kennelijk waren dat er zoveel, dat ook Intel vermoedde dat er meer aan de hand moest zijn. Nu is de oorzaak ontdekt: een verhoogde spanning in de chip.

"We hebben vastgesteld dat een verhoogde bedrijfsspanning instabiliteitsproblemen veroorzaakt in sommige desktopprocessors van de 13e/14e generatie", schrijft Intel-medewerker Thomas Hannaford op het forum van het bedrijf. "Onze analyse van geretourneerde processors bevestigt dat de verhoogde bedrijfsspanning voortkomt uit een microcode-algoritme dat resulteert in onjuiste spanningsverzoeken aan de processor."

Klachten druppelden al binnen

Game-ontwikkelaar Alderon Games van de MMO Path of Titans, kwam de bug in de Intel-chips de afgelopen maanden al op het spoor. Het bedrijf draaide de servers voor de game met de betreffende chips, en merkte opvallend veel uitval. "Intel verkoopt defecte chips", schreef de ontwikkelaar. Ook bij spelers van de games met de betreffende Intel-chips zag Alderon Games een vergelijkbare mate van uitval.

Intel werkt nu aan een microcode patch voor makers van moederborden. Die patch moet midden augustus beschikbaar zijn voor alle gebruikers van de chips, die dan dus hun moederbord moeten bijwerken. Het is niet duidelijk of er een onderliggend fabricageprobleem is bij de getroffen chips. Intel maakt niet duidelijk om welke chips het precies gaat, maar er zijn klachten over zowel i5-, i7-, als i9-uitvoeringen van de chips.

Meer Intel en mis niets met onze Bright-app.