© Parkwind

Deze 'laadpaal' in de Noordzee laadt elektrische schepen op

Deze 'laadpaal' in de Noordzee heeft een wereldwijde primeur

23 juli om 23:06
Laatste update: 23 juli om 23:25

Het Belgische bedrijf Parkwind heeft het eerste laadstation op zee geïnstalleerd voor elektrische schepen. Het station bevindt zich op ongeveer 47 kilometer van de kust in de Noordzee, bij het Nobelwind-windmolenpark, waar 50 windturbines staan.

Het laadstation maakt gebruik van lokaal opgewekte groene energie om schepen die het windmolenpark onderhouden of materiaal transporteren op te laden. Het station levert een oplaadsnelheid van 2 tot 8 megawatt en kan ook worden gebruikt om conventionele dieselschepen van stroom te voorzien wanneer ze stil liggen, wat helpt om hun uitstoot te verminderen.

Schepen kunnen automatisch aan- en afkoppelen bij het station. Het systeem is ontworpen om de bewegingen van het schip te volgen. Er is ook een systeem om te beschermen tegen overbelasting. Ook wordt zowel automatische als handmatige noodontkoppeling ondersteund.

Als eerste schepen opladen met windenergie

Parkwind meldt dat de installatie van het station slechts twee dagen heeft geduurd. Het bedrijf claimt dat dit het eerste laadstation ter wereld is dat direct stroom van windmolens op zee gebruikt om schepen op te laden.

Momenteel is het een testopstelling. Parkwind wil samen met zijn Britse partner MJR de inzichten die het uit de tests verwerft gebruiken om volgend jaar een eerste commercieel station te bouwen. Dat moet tijdens het eerste kwartaal van 2025 gebeuren. 

Lees meer nieuws over energie, en blijf op de hoogte met de Bright Nieuwsbrief.