©Rivian

Tesla-rivaal Rivian voor de rechter om mogelijke diefstal bedrijfsgeheimen

Tesla-rivaal Rivian moet voor de rechter wegens mogelijke diefstal bedrijfsgeheimen Tesla

24 juli om 10:58
Laatste update: 24 juli om 11:00

Rivian is niet zomaar het meest opvallende jongetje van de EV-klas geworden, daar heeft oud-personeel van Tesla bij geholpen. En bij dat 'kapen' van Tesla-personeel zijn ook bedrijfsgeheimen buitgemaakt, zegt Tesla. De rechter gaat dat nu beoordelen.

Rivian richt zich met zijn grote SUV's in eerste instantie op een heel ander deel van de markt dan de meeste auto's van Tesla – al vormt de toekomstige R3-lijn wel wat meer een bedreiging voor de Model 3. Hoe dan ook: een deel van het personeel van Rivian komt bij Tesla vandaan, en volgens Tesla heeft dat personeel meer meegenomen dan ervaring alleen.

Tesla stelt dat Rivian de van Tesla afkomstige werknemers zou hebben aangespoord om bedrijfsgeheimen te stelen. De rechter wil die zaak nu bekijken, meldt Reuters. Tesla heeft de rechter genoeg bewijs gegeven om een zaak te kunnen starten. Tesla "stelt overtuigend dat Rivian een grondiger onderzoek had kunnen uitvoeren met betrekking tot sommige van zijn werknemers", aldus de rechter die de zaak zal behandelen.

Intern onderzoek schoot tekort

De onvrede tussen de bedrijven begon vier kaar geleden, toen Elon Musk een "alarmerend patroon" signaleerde waarbij Rivian volgens de miljardair zijn Tesla-personeel en bedrijfsgeheimen wegkaapte. Volgens Tesla werden sommige van die werknemers "op heterdaad" betrapt bij het stelen van kerntechnologie voor de nieuwe batterijen van Tesla.

Rivian ontkent iets fout te hebben gedaan. De rechter lijkt nu in eerste instantie ook vooral voor te sorteren op een gebrek aan doorvragen bij Rivian. Het bedrijf stelde al een intern onderzoek in onder zijn oud-Tesla-medewerkers, en zou enige 'disciplinaire acties' hebben genomen. Maar volgens de rechter kan Rivian niet hard maken dat dat onderzoek adequaat was, en dus komt nu de zaak nu voor de rechter.

Meer Rivian en mis niets met onze Bright-app.