Fitbit-data toont verband tussen slecht slapen en ziekte

©Pexels

Fitbit data laat het verband zien tussen slecht slapen en ziekte
25 juli om 11:07
Laatste update: 25 juli om 23:23

Een goede nachtrust is goud waard, we weten het allemaal, maar het lukt vaak niet. Een nieuw onderzoek waarbij gegevens van Fitbit zijn gebruikt laat de noodzaak van een goede nachtrust zien.

Smartwatches en dergelijke zijn geen medische apparaten. Toch kunnen onderzoekers er bruikbare data uithalen die ons het een en ander kunnen vertellen over onze gezondheid. Data die een motivatie zijn voor verder onderzoek.

Slapen is leven

Dit is niet het eerste slaaponderzoek ooit, maar het is wel heel anders. Doorgaans worden dergelijke onderzoeken met een kleine groep personen gedaan. Zij dienen zelf hun rapporten in of komen naar een laboratorium. Een smartwatch of fitnesstracker zoals de Fitbit verzamelt heel veel gegevens, onder andere over de nachtrust.

De dataset van de studie waarover we het hier gaan hebben is verzameld in 4,5 jaar. Daarbij zijn 6,5 miljoen nachten geanalyseerd van 6700 Fitbit-gebruikers die meededen aan het programma.

Wat zijn de eerste resultaten?

Het team achter het onderzoek heeft zijn eerste resultaten gepubliceerd. 

Slaapduur

Elke uur langer slapen kon in verband worden gebracht met een lagere kans op obesitas en apneu. Overigens laat het onderzoek ook zien dat te veel slapen verschillende problemen kon veroorzaken.

Fases

Je slaap bestaat uit verschillende stadia, de sluimerfase, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. De balans tussen deze stadia is erg belangrijk voor de gezondheid van het hart en het mentale welzijn.

Rusteloze slaap

In de Fitbit-fitnesstracker kun je de rusteloosheid meten. Daarmee wordt de mate van bewegen, zoals draaien, bedoeld. Te veel bewegen beïnvloedt de slaapkwaliteit, wat in dit geval weer leidt tot verschillende aandoeningen.

(On)regelmatig

Met een onregelmatig slaappatroon maak je de kans op een aandoening aan een van de organen groter. Denk daarbij aan hoge bloeddruk, obesitas, psychische problemen en migraine.

Demografische verschillen

Dat dit onderzoek om meer verdieping vraagt, blijkt wel uit het volgende. De data laten zien dat er een verschil is in de slaapproblemen van mensen van een verschillende huidskleur. Ook slapen vrouwen langer dan mannen.

Roken en drinken

Het is een inkoppertje, maar het gebruik van alcohol en nicotine is niet goed voor je slaap. 

De deelnemers aan het onderzoek gingen gemiddeld om 23:10 naar bed en sliepen dan gemiddeld 6,7 uur. Het dutje blijkt ook erg populair te zijn. 

Dit zal niet het vrolijkste bericht zijn dat je leest vandaag, maar het is wel iets waar je zelf enorm veel invloed op hebt. Iets simpels zoals een uur eerder naar bed gaan kan al heel veel verschil maken. Deze redacteur gaat even een kussen knuffelen.  

Lees meer nieuws over gezondheid en mis niets met onze nieuwsbrief.