© Owlet

Dit is de allerdikste fatbike - maar er ontbreekt één ding

Dit lijkt de dikste fatbike van allemaal, maar hij is niet legaal

26 juli om 01:36
Laatste update: 26 juli om 02:35

Owlet Bikes heeft een opmerkelijke 'e-bike' aangekondigd. Op het eerste gezicht lijkt dit op een opvallend dikke fatbike, met een dikker frame dan alle andere e-bikes. Maar bij nadere inspectie blijkt er een cruciaal onderdeel te ontbreken.

Op de Owlet One zitten namelijk geen trappers. Het bedrijf zegt dat de trappers op een snelle e-bike toch door bijna niemand worden gebruikt. Mensen hebben liever gewoon een knopje dat ze in kunnen drukken om vooruit te schieten. Op de Nederlandse wegen is dat illegaal, maar mensen op een fatbike trappen hier vaak wel zo langzaam als mogelijk om nog steeds trapondersteuning te krijgen.

Bromfiets

Eigenlijk is de Owlet One dus een elektrische bromfiets, die meer wegheeft van de gemiddelde fatbike dan van de meeste e-scooters. De motor in het voertuig heeft met een vermogen van 750 watt ook drie keer meer vermogen dan in een elektrische fiets in Nederland is toegestaan. De duimhendel maakte de e-bike sowieso al illegaal in ons land. In de VS mag dat kennelijk allemaal, maar als het bedrijf de Owlet One in Europa wil uitbrengen, dan zijn er forse aanpassingen nodig, zelfs om hem als elektrische brommer op de weg te krijgen. 

Twee koplampen

Je kan er behoorlijk hard mee: er wordt geadverteerd met een snelheid van 48 km/u. In ons land zou dat voor een bromfiets begrensd moeten worden op 45 km/u. Omdat de Owlet One zo hard kan, is er ook een grote batterij nodig. Met de 1500 Wh-batterij kan je tot 96,5 kilometer ver komen. Daarna moet je weer drieënhalf uur bijladen.

Als je met hoge snelheid aan komt rijden, kan iedereen je wel goed aan zien komen. Het voertuig heeft namelijk niet één, maar twee koplampen. Ze doen een beetje denken aan de ogen van een uil, wat natuurlijk mooi bij de naam van het merk past.

Afwachten

Hoewel de prijs nog niet bekend is, zal de Owlet One waarschijnlijk vrij prijzig worden. Gelukkig geeft het bedrijf al wel aan dat er GPS-tracking aanwezig is, zodat je hem weer terug kan vinden als iemand hem steelt. Wanneer de bromfiets precies op de markt komt, is nog niet duidelijk. 

Lees meer over elektrische fietsen en blijf op de hoogte met onze app.