Komt de release van GTA 6 in gevaar door een grote staking?

©Rockstar Games

Loopt GTA 6 vertraging op door een nieuwe staking?
26 juli om 20:15
Laatste update: 26 juli om 22:20

Stemacteurs die voor grote gamestudio's werken zijn sinds vandaag massaal aan het staken. De vraag is of dit gevolgen kan hebben voor een game waar al jaren op wordt gewacht en die wel eens een verkooprecord kan gaan breken: Grand Theft Auto VI.

Zo’n twaalf jaar na de release van GTA V moet de opvolger GTA 6 in het najaar van 2025 verschijnen, zo maakte Take-Two in mei bekend. Take-Two is ook een van de bedrijven die bij de ontwikkeling van sommige games nu hinder ondervindt van de nieuwe staking.

Stemacteurs die werken voor games van grote studio's zijn vandaag in staking gegaan, omdat ze de gevolgen van AI vrezen. Na bijna twee jaar onderhandelen met grote gamebedrijven, zoals Activision Blizzard en Disney, is er nog altijd geen akkoord over het gebruik van AI in games.

Studio's en acteurs tegenover elkaar

Het struikelblok is de manier waarop de gamestudio's kijken naar sommige opnames van spraak en bewegingen. De bedrijven zien die opnames niet als een optreden, zoals de acteurs willen, maar als ruwe data. De gamestudio's vinden dat ze de opnames met behulp van AI mogen hergebruiken, zonder dat ze de acteurs daarvoor hoeven te betalen. 

De acteurs eisen echter een compensatie. Ze vrezen door de opmars van AI sowieso veel minder werk te krijgen. 

Uitzondering

Maar de staking geldt niet voor alle games, alleen voor spellen die sinds een jaar of korter in ontwikkeling zijn, meldt Kotaku. In de stakingsregels staat dat acteurs nog wel werk mogen leveren voor games die al voor 25 augustus 2023 in ontwikkeling waren, wat uiteraard geldt voor GTA 6.

"Ik kan bevestigen dat GTA VI is vrijgesteld", aldus een woordvoerder van Take-Two tegen Kotaku. Kortom: goed nieuws voor de GTA-fans, die al zoveel jaren aan het wachten zijn.

Luister ook onze podcast over GTA 6 uit december 2023, toen de eerste trailer werd uitgebracht. Die video is inmiddels meer dan 200 miljoen keer bekeken.

Lees meer nieuws over games en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.