©Canva

EU gaat achter X aan om AI-chatbot Grok

EU gaat achter X aan om AI-chatbot Grok

27 juli om 10:00

De AI van Elon Musk, Grok, wordt waarschijnlijk getraind op jouw berichten op X. Reden voor de EU om vragen te stellen. De EU AI-waakhond is nu in gesprek met X om te controleren of het bedrijf zich hiermee aan de AVG, de Algemene Verordering Gegegevensbescherming, houdt.

De belangrijkste regel uit de AVG is dat bedrijven eerst uitdrukkelijk toestemming moeten vragen aan gebruikers voordat ze iets doen. We hebben recent gezien dat Meta zijn AI wilde trainen met de posts van gebruikers op Facebook en Instagram: ook daarbij zette de EU vraagtekens. Je kon wel aangeven dat je het niet wilde, maar dat was niet enorm eenvoudig. Na een gesprek met de EU heeft Meta besloten om het niet te doen.

Grok

Nu is de EU bezig met eenzelfde vraagstuk, want in hoeverre mag de xAI-chatbot Grok gebruikmaken van de posts van mensen op social medium X? Zonder uitdrukkelijke toestemming volgens de AVG niet. De waakhond heeft tegen The Financial Times gezegd erg verrast te zijn met deze gang van zaken en op zoek te gaan naar duidelijkheid. 

Elon Musk geeft aan met Grok de krachtigste kunstmatige intelligentie ter wereld maken. Grok 3.0 zou beter zijn dan GPT-4o. De data die er wordt gebruikt om deze AI te maken bestaat uit posts van mensen op X. Het is een instelling die je binnen het social medium kunt vinden, Wil je het niet, dan kun je onder het kopje Privacy en Veiligheid binnen de Instellingen kiezen voor Gegevens delen en personalisatie en dan Grok. Zie je die optie niet in de app, dan raden we je aan de webversie te gebruiken.

Lees meer over Elon Musk, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.