Elon Musk kampt met stroomtekort voor het trainen van zijn AI

©Elon Musk

Elon Musk kampt met stroomtekort voor het trainen van zijn AI
25 juli om 13:19
Laatste update: 25 juli om 13:23

Elon Musk heeft al een AI-model werkend onder de naam Grok, maar die heeft de wereld nog niet op zijn grondvesten doen schudden. Daarom opent de miljardair een nieuw pand in Memphis, Tenessee, om “’s wereld krachtigste AI trainingcluster te laten draaien”. De inwoners weten alleen niet of er genoeg stroom is om de AI aan de gang te houden.

Musk kondigde deze week de start van het trainingsprogramma aan via zijn social media X. Onder de naam xAI, werkt het team samen met X en Nvidia om de volgende stap in kunstmatige intelligentie te zetten. De zogenaamde ‘Memphis Supercluster’ bestaat onder andere uit 100.000 watergekoelde H100 GPU’s.

De AI-training is sinds deze week begonnen en moet volgens de miljardair vanaf komende december op volle sterkte draaien. In typische Musk-stijl noemt hij het dan “de krachtigste AI-trainingscluster ter wereld”, waarmee hij vooral bedoelt dat ie een voordeeltje heeft ten opzichte van concurrenten zoals OpenAI en Google.

Honger naar elektriciteit

De lokale bevolking heeft twijfels, volgens Ars Technica. Volgens tv-zender WREG Memphis doet xAI de grootste investering in hun stad ooit gedaan door een nieuw bedrijf, maar daartegenover staat ook een fikse behoefte aan stroom. Volgens Doug McGowen, president van Memphis Light, Gas and Water (MLGW), heeft de faciliteit op zijn hoogtepunt zo’n 150 megawatt elektriciteit nodig. De lokale overheid zou nog in gesprek zijn met xAI over hoe ze dat moeten opvangen met het plaatselijke stroomnet. Nederland is dus niet de enige plek met een overvol stroomnet.

Musk zelf zou volgens techsite Toms Hardware geen zin hebben om te wachten. Zo zou hij 14 VoltaGrid stroomaggregaten hebben geïnstalleerd, die op gas lopen, om de extra stroom voor het Memphis Trainingscluster te leveren.

Het is niet zeker of dat werkt om xAI van genoeg elektriciteit te voorzien. Wat wel zeker is, is dat Elon Musk de AI-concurrentie snel wil gaan inhalen.

Lees meer over AI en schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.