©Canva

Neurie een liedje en TikTok weet straks precies welke het is

Neurie een liedje en TikTok weet straks precies welke het is

27 juli om 13:01

Videoplatform TikTok komt met de mogelijkheid om nummers te vinden waarvan je bijvoorbeeld de tekst niet meer weet. Het doet hiermee Google na, dat op zijn beurt weer Shazam kopieerde.

Misschien weet je de tekst en de melodie van een liedje wel, maar kom je niet op de naam. Sommige mensen grijpen dan naar Google en typen de tekst in, maar veel mensen stappen ook voor dat soort zoekopdrachten over naar TikTok. Google biedt overigens ook de mogelijkheid om liedjes te neuriën of zingen om te ontdekken welke artiest het origineel zong en hoe dat nummer heet. Ook gekopieerd van Shazam, een app die in 2018 door Apple is overgenomen en helpt muziek te vinden. Je kunt op Shazam niet neuriën, maar wel het liedje zelf laten horen om de titel en artiest te ontdekken.

Shazam

Shazam bestaat al sinds 2002 en was in eerste instantie gebaseerd op tekst. Je had nog geen smartphones, dus je moest een telefoonnummer bellen om te ontdekken welk nummer er afspeelde. Al gauw is het een app geworden waarop inmiddels meer dan 1 miljard nummers worden opgezocht. Per maand: dus Shazam heeft zeker een gat in de markt gevonden. Echter, dat gat wordt niet alleen door Shazam opgevuld. Er zijn inmiddels steeds meer apps die ook dit soort mogelijkheden bieden, bijvoorbeeld YouTube. In sommige gevallen kun je het zelfs standaard in de achtergrond aan hebben staan zodat je tijdens het winkelen precies te weten komt welk nummer er speelde: of tijdens het uitgaan.

TikTok komt er nu ook mee in de vorm van Sound Search. Echter is er een verschil met de anderen, want het komt niet alleen met het nummer op te proppen, maar ook met video’s waarin dat liedje wordt gebruikt. Tegen TechCrunch zegt TikTok dat het een tool is om liedjes te vinden, maar je blijkt er ook memes mee te kunnen vinden. Dat biedt een grote meerwaarde die goed bij TikTok past, omdat veel mensen video's baseren op dit soort bekende soundbites. Zo kan onder andere de ‘Oh my gosh, she’s bald’-meme uit Totally Spies worden gevonden. 

De optie is nu slechts beschikbaar voor een handjevol gebruikers, maar als het er eenmaal is, dan vind je het door op zoeken te tikken binnen de app TikTok en dan het microfoon-icoon.