Noodfonds Energie gaf twee keer zoveel huishoudens steun

©Canva

Noodfonds Energie gaf twee keer zoveel huishoudens steun
28 juli om 20:27

Huishoudens die financiële problemen hebben en hierdoor hun energierekening niet kunnen betalen, kunnen zich richten tot het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dat heeft dit jaar bijna 110.000 huishoudens geholpen, een verdubbeling vergeleken met een half jaar geleden.

Huishoudens die het niet breed hebben konden tussen januari en maart steun aanvragen bij het noodfonds. Werd de aanvraag gehonoreerd, dan werd er een extra bedrag aan deze huishoudens gestuurd om de energierekening te kunnen voldoen. Het gaat hierbij om huishoudens met een bruto maandinkomen tot 3200 euro voor alleenwonenden en 4480 euro voor samenwonenden. Ook was de voorwaarde dat zij minstens acht tot tien procent van hun inkomen naar de energiekosten gaat.

Noodfonds Energie

Het steunfonds gaf de huishoudens gemiddeld 97 euro per maand voor een half jaar. Op dit dashboard zie je waar de goedgekeurde aanvragen voornamelijk voorkomen en dit zijn ook locaties waar de energiearmoede groot is. Zo is te zien dat er vooral in Rotterdam veel aanvragen werden gedaan. Momenteel is het fonds gesloten en het is nog onduidelijk wat ermee gaat gebeuren. De mensen achter het noodfonds hebben het kabinet gevraagd om de huishoudens die het moeilijk te hebben te blijven ondersteunen.

De energieprijzen zijn een uitdaging geworden in de afgelopen jaren. Vanaf 1 januari 2023 gold er zelfs een energieplafond, waarbij mensen die tot een bepaalde hoogte korting kregen op hun gas en energie. Verbruikten ze meer, dan moesten ze het geldende -hoge- tarief voor die extra energie en gas betalen. Het energieplafond is gestopt per 1 januari 2024. De energieprijzen zijn inmiddels ook flink gezakt, maar het kan alsnog een uitdaging zijn om voor deze vrij essentiële dienst te blijven betalen. Daarom is zo’n noodfonds belangrijk. 

Lees meer over energie.