©Unsplash

Xbox 360 Store vanaf vandaag permanent offline

Xbox 360 Store vanaf vandaag permanent offline

29 juli om 15:25

Microsoft trekt vandaag de stekker voorgoed uit de online store van de Xbox 360. De oude spelcomputer verliest daardoor de mogelijkheid om spellen online te kopen. Je kunt nog wel online blijven gamen via de Xbox 360, maar het betekent alsnog dat veel spellen permanent onbeschikbaar of in ieder geval veel zeldzamer worden.

De Xbox 360 draait al even mee en werd in 2005 gelanceerd in Nederland. Dat betekent dat Microsoft bijna twintig jaar lang de servers van de online store aan heeft gehouden. Vorig jaar kondigde het al aan dat het op 29 juli 2024 officieel de stekker eruit zou trekken.

Een deel van de Xbox 360-games is nog wel speelbaar via de nieuwe generatie Xbox-consoles, die de Series X en Series S heten. Je hoeft dan alleen je Xbox-account te koppelen en dan kun je via de nieuwere online store de oude games downloaden naar je harde schijf.

Niet alle Xbox 360-games zijn echter toegankelijk op deze manier, het gaat veelal om de populairste spellen. Voor minder grote titels zul je het bij discs moeten houden of gaan rondneuzen in tweedehandse gamewinkels. Microsoft heeft ook een FAQ-pagina geopend over de Xbox 360 online store-sluiting

Online gamen kan nog steeds

Het is het einde van een era, want de Xbox 360 was zeker in zijn eerste jaren de populairste spelcomputer in de VS en Europa. Volgens Microsoft heeft het meer dan 80 miljoen exemplaren wereldwijd verkocht. De nieuwe generatie Xbox is minder populair dan de consoles van concurrenten Nintendo en Sony, al hebben die wel al eerder de online winkels van hun oude spelcomputers offline gehaald.

Xbox 360-eigenaren kunnen nog wel met hun games online spelen. Microsoft heeft nog geen datum onthuld waarop het met die service stopt, want het onderhouden van de servers blijft wel geld kosten.

Lees meer over games en download onze Bright-app.