© Pexels

Praten met ChatGPT zoals in de film 'Her': OpenAI rolt de nieuwe stemmodus uit

ChatGPT lijkt nu op de film 'Her' - dit moet je weten over de nieuwe stemmodus

30 juli om 22:58
Laatste update: 30 juli om 23:18

OpenAI is gestart met de uitrol van zijn nieuwe geavanceerde stemmodus. Eerst krijgt alleen een select groepje ChatGPT Plus-gebruikers toegang tot de Advanced Voice Mode. De spraakfunctie doet denken aan de virtuele assistent uit de bekende film Her, maar dan wel met één belangrijk verschil.

OpenAI toonde in mei GPT-4o, een versie van ChatGPT die beter in staat moet zijn om realistische gesprekken te voeren en zijn omgeving te begrijpen. Ook inbegrepen in die versie: vijf verschillende stemmen waar je uit zou kunnen kiezen, die zo natuurlijk mogelijk moeten klinken. 

Maar gebruikers viel al snel op dat een van de vijf wel héél hard leek op die van actrice Scarlett Johansson. De actrice, bekend van onder meer de sci-fi film ‘Her’, zei dat ze nooit toestemming had gegeven aan OpenAI om haar stem te gebruiken. Hoewel OpenAI-topman Sam Altman zei dat de stem in kwestie door een andere actrice werd ingesproken, besloot het bedrijf de stem toch even de ijskast in te zetten. 

Geen kloon van Scarlett Johansson meer

Inmiddels twee maanden later brengt OpenAI de geavanceerde stemmodus van ChatGPT alsnog uit. Het lijkt er wel op dat het bedrijf heeft geleerd uit zijn fouten. In plaats van vijf zijn er nu slechts vier stemmen waar je uit kan kiezen. De stem met de naam Sky, die op Johansson leek, is niet meer beschikbaar. 

Bovendien kan je ChatGPT niet zomaar om de tuin leiden. "We hebben het zo gemaakt dat ChatGPT zich niet kan voordoen als de stem van andere mensen, zowel individuen als publieke figuren, en outputs zal blokkeren die afwijken van een van deze vooraf ingestelde stemmen”, zegt het bedrijf tegen The Verge.

Natuurlijkere stem dan tevoren

Dat betekent niet dat de nieuwe stemmodus minder capabel is. In een demo die OpenAI toonde, lijkt de nieuwe ChatGPT-modus sneller te reageren op nieuwe verzoeken dan de huidige versie. De chatbot kan midden in een verhaal van toon veranderen, het verhaal aanpassen naar de wensen van de spreker en zelfs als een stereotypische robot praten. Nederlands is een van de 45 talen die de Advanced Voice Mode ondersteunt.

Later ook voor gratis gebruikers

Aanvankelijk zal deze nieuwe modus alleen voor bepaalde betalende ChatGPT Plus-gebruikers beschikbaar zijn. Binnenkort krijgen alle betalende gebruikers er toegang toe. Ook gratis gebruikers zullen er op termijn toegang toe krijgen, maar zij zullen maar een beperkt aantal interacties per dag kunnen hebben.

Volg meer nieuws over kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.