©Unsplash

Nederlandse zaak tegen TikTok loopt vertraging op

Nieuwe wending in Nederlandse zaak tegen TikTok

31 juli om 16:54
Laatste update: 31 juli om 18:06

TikTok schendt de rechten van kinderen in Nederland. Dat vindt de stichting Take Back Your Privacy, in samenwerking met de Consumentenbond. Ze mogen een rechtszaak voeren tegen TikTok, maar kregen van rechter enkele beperkingen opgelegd. Daarom start het een hoger beroep.

Deze stichting komt op voor de privacy van de Nederlander. Dat uit zich op dit moment in een rechtszaak tegen TikTok. Volgens Take Back Your Privacy zegt TikTok dat de app gratis is voor kinderen, maar verdient het bedrijf vele miljoenen door het tonen van reclame.

In hoger beroep

In januari oordeelde de rechter dat de stichting mocht optreden namens alle ouders die zich aangemeld hebben. De rechter ging niet mee in de vraag of de stichting ook een massaclaim mag neerleggen namens deze groep. Daarnaast mag TBYP alleen actie voeren namens kinderen die tussen 25 mei 2018 en 9 november 2022 een TikTok-account hebben aangemaakt.

Take Back Your Privacy is het hier niet mee eens. Het beroept zich op het feit dat het in een eerdere rechtszaak tegen Salesforce en Oracle wel een dergelijke claim mocht doen. Daarnaast wil de stichting alle kinderen met een account op TikTok vertegenwoordigen.

Vertraging

Dit hoger beroep zorgt wel voor vertraging in de reeds lopende zaak tegen TikTok. De zaak is uitgesteld tot oktober van dit jaar in afwachting van het hoger beroep.

Lees meer nieuws over TikTok en mis niets met onze nieuwsbrief.