©BendingSpoons

WeTransfer is verkocht: Italiaans bedrijf doet opvallende overname

WeTransfer is niet meer Nederlands: deze appmaker heeft de dienst overgenomen

31 juli 2024 om 18:46
Update: 31 juli 2024 om 20:31

Het Italiaanse internetbedrijf Bending Spoons heeft de populaire Nederlandse bestandendeeldienst WeTransfer overgenomen. De bedrijven maakten de deal woensdagavond bekend. Bending Spoons zet hiermee een opvallende reeks overnames van bekende webdiensten voort.

Bending Spoons, een Italiaanse ontwikkelaar van mobiele apps en webdiensten, is de nieuwe eigenaar van WeTransfer. De bedrijven hebben niets gezegd over de voorwaarden van de deal en hoeveel geld ermee gemoeid is. Het Amsterdamse internetbedrijf zag twee jaar geleden nog af van een beursnotering. 

Overname Evernote

Voor Bending Spoons is dit al de zoveelste overname in de afgelopen twee jaar. Zo kocht het bedrijf uit Milaan eerder ook al de populaire notitie-app Evernote en nam het ook de bekende webdiensten Meetup en Issuu over. De Italianen wilden ook de videodienst Vimeo overnemen, maar die deal ging niet door.

Bending Spoons maakt zelf ook meerdere apps, waaronder de app Remini, voor het bewerken van foto's en filmpjes, en de videobewerkingssoftware Splice. "WeTransfer is een zeer gerespecteerde naam in de technologie-sector. We zijn enthousiast om de nieuwe eigenaar te worden en we voelen een sterk verantwoordelijkheidsgevoel om het merk te laten floreren", zegt Luca Ferrari, CEO van Bending Spoons, in een verklaring.

Het succes van WeTransfer

WeTransfer werd in 2009 opgericht door Bas Beerens, Rinke Visser en Nalden (die eigenlijk Ronald Hans heet). De webdienst trok na de lancering meteen wereldwijd de aandacht doordat je er gratis bestanden tot 2 GB mee kon versturen. 

WeTransfer groeide uit tot een van de bekendste diensten ter wereld om grote bestanden mee te versturen. In 2013 maakte het Amsterdamse bedrijf voor het eerst winst. WeTransfer telt nu ruim 600.000 abonnees en heeft naar eigen zeggen 80 miljoen maandelijkse gebruikers.

Abonnementen en advertenties

Na bijna vijftien jaar zit er nog altijd groei in WeTransfer. Zo nam de omzet van het bedrijf afgelopen jaar met 25 procent toe tot 132 miljoen euro. WeTransfer verdient ongeveer evenveel aan advertenties als aan abonnementen.

Daarnaast kwam de dienst onlangs met een nieuwe functie, waarmee makers zelf bestanden via het platform kunnen verkopen.

Wat is Bending Spoons van plan?

Na de vorige overnames deed Bending Spoons vaak aanpassingen in de bedrijfsmodellen van de overgenomen bedrijven. Zo beperkte Evernote zijn gratis abonnement tot slechts vijftig notities. Het is afwachten wat Bending Spoons precies wil veranderen bij WeTransfer. Ook is het nog onduidelijk of er ontslagen gaan vallen.

Momenteel kost het Pro-abonnement van WeTransfer 10 euro per maand, waarvoor je 1 TB opslagruimte in de cloud krijgt en bestanden tot 200 GB kan versturen en ontvangen. Bij het Premium-abonnement van 19 euro per maand kun je onbeperkt bestanden opslaan en versturen.

Lees meer over WeTransfer en volg het technieuws met ons WhatsApp-kanaal.