Intel zet 15.000 mensen op straat bij massa-ontslag vanwege te sterke concurrentie

©Unsplash

Intel zet 15.000 mensen op straat bij massa-ontslag vanwege te sterke concurrentie
2 augustus om 09:31

Intel was ooit heer en meester van de chip-markt, maar de concurrentie knabbel van alle kanten aan die positie. Intel ziet zich nu genoodzaakt maar liefst 15.000 mensen te ontslaan.

Het gaat om een ontslag van ruim 15 procent van het personeel van de chipmaker, dat ruim 125.000 mensen op zijn loonlijst heeft staan. Daarmee zou het ontslag dus nog kunnen oplopen tot 19.000 mensen. Intel wil met de stap geld besparen: volgend jaar wil het bedrijf de kosten met 10 miljard dollar terugbrengen, meldt The Verge.

Intel bezuinigt vooral op de vlakken van marketing en research & development. Dat scheelt miljarden dollars en brengt de kosten voor Intel met jaarlijks ruim 20 procent omlaag. De bezuiniging duurt tot en met 2026, waarbij Intel alles gaat doorlichten. Al het niet-essentiële werk wordt stilgelegd, alle actieve projecten en apparatuur zal worden bekeken, om te zien of er geen overbodige kosten worden gemaakt.

“Dit is pijnlijk nieuws voor mij om te delen. Ik weet dat het nog moeilijker voor je zal zijn om te lezen", schrijft Intel-topman Pat Gelsinger aan zijn personeel. Intel draaide over het afgelopen kwartaal 1,6 miljard dollar verlies, fors meer dan de 437 miljoen dollar van het afgelopen kwartaal.

Intel profiteert niet van AI

En dat ook nog eens in gouden tijden voor de chip-industrie: concurrenten van Intel profiteren van AI en de grote vraag naar AI-chips. Alleen Intel voldoet niet aan die vraag, en profiteert dus nog niet van de hype. En ook de fabricage-tak van Intel, Foundry, kost alleen nog maar veel geld.

Een deel daarvan is wel bewust, omdat Intel die fabricage-tak helemaal opbouwt, en dus miljarden moet steken in de peperdure chipmachines om chips mee te bouwen. Vorig jaar verloor die tak 7 miljard dollar, afgelopen kwartaal alleen al 2,8 miljard. En die verliezen drukken de winsten van de andere takken van Intel, die op zichzelf geen verlies draaien.

Intel-topman Gelsinger verwacht dat de nieuwe chips van Intel, wel beter geschikt voor AI en zuinige laptops, de situatie wat zullen verbeteren. Maar pas volgend jaar zal de nieuwe koets een beetje terug te zien zijn in de resultaten, denkt de topman.

Meer Intel en mis niets met onze Bright-app.