Blijvende schade aan gecrashte chips van Intel: 'De patch lost niks op'

©Intel

Blijvende schade aan gecrashte Intel-chips - de patch lost niks op
26 juli om 20:42
Laatste update: 26 juli om 20:47

De Intel-chips die te lijden hebben onder verhoogde spanning, blijken toch niet te repareren. Een beloofde patch die de problemen met de chips zou verhelpen, blijkt dat niet altijd te kunnen doen. Eventuele schade aan de chips is blijvend.

Dat meldden The Verge en Tom's Hardware. Aanleiding is het probleem waardoor recente 13de en 14de generatie Intel-chips eerder deze week crashten. De oorzaak is een verhoogde spanning in de chip, veroorzaakt door een verkeerd microcode-algoritme.

Na die constatering beloofde Intel komende maand met een patch te komen voor de microcode, maar volgens bronnen van Tom's Hardware is de gedane schade niet omkeerbaar met een patch. The Verge vroeg daarna om bevestiging bij Intel, dat niet klip en klaar antwoordt op de vragen, maar het ook niet ontkent.

Woordvoerder Thomas Hannaford zegt dat de verhoogde spanning weliswaar de hoofdreden is, maar dat er nog meer redenen kunnen zijn voor de instabiele performance. Die worden momenteel onderzocht door Intel terwijl het op verschillende fora al vragen en klachten regent. Ondertussen blijft het bedrijf onduidelijk over de precieze chips die getroffen zijn.

Wat gaat Intel nu doen?

Op Reddit vragen mensen zich af of hun processors tot de getroffen exemplaren behoren en wat Intel van plan is om te doen aan de problemen. Community manager Lex Hoyos noemt op Reddit een fabricageprobleem uit 2023 als mogelijke reden, maar draait daarbij wel om de hete brij heen. Volgens Hoyos is het probleem, dat te maken had met de oxidelaag die wordt aangebracht tijdens de fabricage van chips, vorig jaar namelijk ook weer snel na de ontdekking verholpen.

The Verge vroeg Intel ook naar mogelijke terugroepacties, een verkoopstop of verlenging van de garantieperiode. Het bedrijf gaat niet in op de vragen, maar zegt er wel vertrouwen in te hebben dat de chips niet blijvend worden aangetast door het probleem.

Gebruikers die op dit moment geen problemen hebben met hun chips zouden volgens het bedrijf wel geholpen zijn met de patch van komende maand. Die mensen kunnen dan hun moederbord bijwerken om de fix door te voeren.

Lees meer nieuws over Intel en blijf op de hoogte met onze app.