NAVO zegt 1 miljard dollar toe aan delen intelligentie rondom de ruimte

©Canva

NAVO zegt 1 miljard dollar toe aan delen intelligentie rondom de ruimte
14 juli om 09:00

Het is nog nooit voorgekomen dat de lidstaten van de NAVO samen zoveel geld spenderen aan ruimte-mogelijkheden. 1 miljard dollar wordt er vrijgemaakt door de lidstaten om te investeren in het delen van intelligentie over onderwerpen die de ruimte aangaan.

Het idee is dat hiermee data vanuit nationale en commerciële satellieten beter wordt gedeeld. Deze gigantische multinationale investering wordt gedaan met in de achtergrond de situatie die speelt in de ruimte nadat Rusland Oekraïne binnenviel. Hierdoor is veel spanning ontstaan tussen de NAVO en Rusland

Oorlog in Oekraïne

Dat komt omdat in de oorlog onder andere gebruik wordt gemaakt van slagveldbewaking en communicatie via de ruimte. De NAVO laat weten: "De voortdurende oorlog in Oekraïne heeft de groeiende afhankelijkheid van inlichtingendiensten van gegevens en middelen uit de ruimte verder onderstreept.”

De 17 partijen die de overeenkomst hebben getekend zorgen ervoor dat de NAVO activiteiten op de grond en op zee beter kan monitoren. Hierdoor weten ze nauwkeuriger en tijdiger wat er speelt. Het is vooral een spel van satellieten, die worden ingezet ter verkenning en bewaking. Zes NAVO-landen hebben al verkenningssatellieten of zijn van plan om deze binnenkort  te lanceren. De NAVO is met dit nieuwe programma ook van plan om inlichtingeninformatie via cloudoplossingen te delen en wil AI inzetten om de grote hoeveelheid gegevens te helpen beheren. 

NAVO Space Operations Center

De overeenkomst heeft alles te maken met de integratie van ruimte-zaken in de militaire commando’s. De ruimte werd in 2019 officieel erkend als vijfde oorlogsgebied naast lucht, land, zee en cyberspace. In 2020 is vervolgens een NAVO Space Operations Center opgericht ter ondersteuning van de ruimtevaart voor militaire NAVO-operaties.

Blijf op de hoogte via de Bright-app.