Eerste satelliet gemaakt van hout gaat binnenkort de ruimte in

©Kyoto University

Eerste satelliet gemaakt van hout gaat binnenkort de ruimte in
31 mei 2024 om 15:32

Na jaren onderzoek, planning en constructie in de Universiteit van Kyoto, wordt binnenkort de eerste houten satelliet de ruimte ingestuurd.

De houten kubus is niet groter dan tien centimeter per zijde. De onderzoekers zijn vooral benieuwd hoe het materiaal zich staande houdt tegen de temperatuur en straling van de zon.

Volgende week vertrekt de satelliet, met de naam LignoSat, naar de Japan Aerospace Exploration Agency. In september moet de kubus dan vanuit de Kennedy Space Center aan boord van een SpaceX-raket de ruimte in gaan.

Daar wordt de LignoSat eerst afgeleverd aan de International Space Center, waarna astronauten de kubus in een baan om de aarde loslaten. Daar zal LignoSat 5 tot 6 maanden lang in de gaten worden gehouden.

Maar waarom?

Mocht het hout zich goed staande houden in de ruimte, dan kan het materiaal vaker worden gebruikt voor de constructie van satellieten. Hout is namelijk minder belastend voor het milieu dan aluminum, en de satelliet zal volledig opbranden in de dampkring als het apparaat klaar is. Huidige satellieten laten aluminium deeltjes achter.

Het viel nog niet mee om het juiste hout te vinden. De onderzoekers hebben hiervoor samengewerkt met een houthakkersbedrijf, om vervolgens drie soorten hout naar het ruimtestation te sturen. Daar bleek het hout van een specifieke magnoliaboom het meest geschikt.

Lees meer over ruimtevaart, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.