©Technizo

Is Apple Intelligence dé reden om een nieuwe iPhone te kopen?

Nieuwe iPhone kopen vanwege Apple Intelligence: 'Mensen gaan eerder upgraden'

15 juli om 22:00
Laatste update: 15 juli om 23:58

De iPhone heeft iets nieuws nodig en AI zou zomaar eens die onderscheidende factor kunnen zijn. Analisten van de bank Morgan Stanley denken dat Apple Intelligence de komende jaren een belangrijke reden voor consumenten zal zijn om een nieuwe iPhone te kopen.

Als je de iPhone 15 naast die van een paar jaar geleden legt, zullen de meeste mensen niet veel grote verschillen zien. Terwijl kleine fabrikanten als Nothing met allerlei verfrissende ideeën komen om het imago van een smartphone nieuw leven in te blazen, houdt Apple haast krampachtig vast aan zijn bekende succesformule. Het lanceerde eerder zelfs al een webpagina om klanten te informeren over de verschillen, voor het geval zij die zelf niet meer zagen. Analisten van Barclays waren aanvankelijk dan ook sceptisch over de verkoop van de iPhone 16, die in september zal worden aangekondigd.

'Duidelijke katalysator'

Inmiddels heeft Apple velen aangenaam verrast met de presentatie van zijn AI-functies Apple Intelligence. "AI voor de rest van ons", zo luidde de boodschap. Met toegankelijke en relevante functies toonde Apple de wereld zijn visie voor AI - en dat heeft indruk gemaakt. De aandelen van het bedrijf blijken dan ook favoriet bij de Amerikaanse bank Morgan Stanley.

Analisten van de bank noemen Apple Intelligence een 'duidelijke katalysator voor een meerjarige productupgrade-cyclus'. Oftewel: consumenten zullen de komende jaren sneller upgraden naar een nieuwe iPhone, omdat ze dan de nieuwe AI-funties kunnen gebruiken. Apple zal zich hiermee volgens de analisten de komende jaren kunnen blijven onderscheiden door steeds betere chips aan te bieden die beter overweg kunnen met AI-gerelateerde opdrachten.

Eindelijk een betere Siri?

De hoop is vooral gevestigd op een nieuwe, verbeterde Siri; eentje die niet alleen wordt gebruikt voor het inplannen van een herinnering of kookwekker, maar ook echt nuttig is. Naast een nieuw jasje, zou de nieuwe Siri meer informatie kunnen combineren, zodat het een beter en vollediger beeld krijgt van jou als gebruiker.

Apple lijkt in ieder geval het beste gepositioneerd om die rol te vervullen; zo staat het bedrijf nog altijd bekend om zijn strenge privacy- en beveiligingseisen en vooral dat lijkt voor velen een duidelijke voorwaarde te zijn om een bedrijf als Apple zomaar al je persoonlijke informatie toe te vertrouwen.

Microsoft en Google laten steken vallen

Onlangs werd al bekend dat Microsoft Recall, een AI-tool die net als Siri informatie moet kunnen terugvinden, op het gebied van beveiliging nogal te wensen overliet. Daarnaast heeft ook Google steken laten vallen bij het uitrollen van de AI-functie in zijn zoekmachine, AI Overviews, die gebruikers adviseerde om stenen te eten of lijm op je pizza te doen.

Apple doet het dus iets rustiger aan en begint met 'slechts' het verbeteren van je teksten of het samenvatten van mailtjes of notificaties. En als je als gebruiker dan toch graag wat meer risico neemt, dan laat het Amerikaanse bedrijf dat liever over aan derden, zoals OpenAI's ChatGPT en straks wellicht Google Gemini.

In Europa nog even wachten

Een week nadat Apple de nieuwe AI-functies had onthuld, liet het bedrijf weten dat de functionaliteit vooralsnog niet in de EU zal worden gelanceerd omdat het bedrijf naar eigen zeggen mogelijk niet zou voldoen aan de EU-regels op het gebied van privacy en de regels rondom datagebruik.

Er is al langere tijd onrust tussen Apple en de EU vanwege vermeend machtsmisbruik door de iPhone-maker. Zo moest Apple eerder al alternatieve appwinkels toestaan op iOS en mocht het ontwikkelaars niet meer verbieden om naar hun eigen betaalplatforms te verwijzen. De onenigheid zou dus zomaar eens een rol kunnen spelen bij de aankondiging om een release in de EU uit te stellen.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.