©Unsplash

De beste draagbare spelcomputers van dit moment

Dit zijn beste handheld spelcomputers van dit moment

2 augustus 2024 om 16:58
Update: 2 augustus 2024 om 18:31

Gamen zonder de televisie aan te zetten, thuis of onderweg. Dat kan op meer manieren dan ooit, alles van retro tot pc-games steek je in je broekzak of tas. We zetten de beste handhelds van dit moment op een rij.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we dat 'beste' op onze ervaring en onze smaak. Dit keer: hardware voor handheld-gaming, want dat kan momenteel op meer manieren dan ooit. We zetten onze favoriete handhelds op een tijdje.

Nintendo Switch

Inmiddels op leeftijd en toch mag de Switch niet ontbreken uit dit lijstje, want tot zijn opvolger er is, blijft gewoon een van de beste handhelds van dit moment. Ja, zelfs bijna 7,5 jaar na de introductie. Het makkelijk wisselen tussen tv-modus en handheld-modus, de enorme hoeveelheid geweldige games die maar niet lijkt op te drogen en zelfs de mogelijkheid om met de 2 Joy-Con-controllers multiplayer-games te spelen: de Switch blijft leuk.

Is het een goed idee om nu nog, met steeds meer geruchten over een nieuwe Switch, dit model nog te kopen? Als je nog geen Switch hebt, en je houdt een beetje van gamen: eigenlijk wel! Er zijn zoveel games om nu nog in te halen, dat je alsnog geen spijt zal krijgen van de aankoop. Daar komt bij dat het model met oled-scherm ook nog eens prachtig beeld geeft. De Nintendo Switch Oled kost 330 euro, het ldc-model is er vanaf 288 euro en de Switch Lite is er vanaf 210 euro – let wel: de Lite kan je niet aan de televisie koppelen.

Steam Deck

Het oled-model dat eind vorig jaar verscheen maakt de Steam Deck nog aantrekkelijker. Zeker nu eigenlijk alle kinderziekten wel zijn opgelost door de grote community rond de handheld-pc. Want dat koop je eigenlijk: een game-pc in de vorm van een handheld. Bijna alle games die je op een grote, zware pc kan spelen, draaien ook op deze Steam Deck. Veel games hebben daarvoor speciale Deck-settings, zodat de graphics en controls gewoon prima werken.

En wie de Steam Sales kent, weet dat je heel snel voor weinig geld een grote hoeveelheid games kan verzamelen voor je Deck. Als je dat al niet hebt, want met je bestaande Steam-account kan je op de Deck ook gewoon vooruit. En juist ook voor indie-games leent de Deck zich uitstekend: games met pixel-art graphics, die met muis en toetsenbord eigenlijk niet zo lekker spelen.

De Deck is voor veel gebruikers een openbaring, een herontdekking van pc-gamen op een manier die veel flexibeler en betaalbaarder is dan via de klassieke game-pc. De Steam Deck met lcd-scherm kost 419 euro, het exemplaar met oled-scherm is er vanaf 569 euro en dat is met 512GB opslag, dubbel zoveel – wij raden dat oled-model aan. Niet alleen zien de kleuren en contrast er op dat scherm stukken mooier uit, het draait ook soepeler. Het scherm van de led-versie gaat niet tot 60 maar 90 Hz, en dat verschil zie je wel.

Deck-alternatieven: ASUS ROG Ally X en Lenovo Legion Go

Wil je wat anders dan een Steam Deck, misschien met meer mogelijkheden of iets meer power? Dan zijn de ASUS ROG Ally X en Lenovo Legion Go. De ROG Ally X heeft een snelle AMD Ryzen Z1 Extreme-processor en het 1080p 120Hz-scherm is scherper en sneller dan dat van de Steam Deck. Met een prijs van 900 euro betaal je wel voor die extra power. Deze Ally X is grotendeels gelijk aan zijn voorganger, maar heeft een grotere accu, en dat is goed merkbaar.

De Legion Go leent op zijn beurt de verwijderbare controllers van de Nintendo Switch. Dat biedt ook weer meer flexibiliteit. Ook deze Legion Go draait op de snelle AMD Ryzen Z1 Extreme-chip. Het scherm is met 8,8 inch een van de grootste in het segment, en met 2560 x 1600 pixels ook de scherpste – met 144Hz ook nog eens de snelste. De Legion Go kost zo'n 800 euro.

Beide apparaten zijn absoluut een leuk alternatief voor de Steam Deck. Voordelen zijn de extra power en de scherpere schermen, nadeel is dat de community rond de apparaten niet zo groot is als bij de Steam Deck. Daarom is de garantie dat alle games altijd werken wat kleiner, en zul je vaker wat moeten pielen met instellingen. Vind je dat geen probleem, zijn dit prima apparaten met dezelfde aantrekkingskracht als de Steam Deck, en omdat het Windows-pc's zijn ook dat enorme aanbod games.

PlayStation Portal

De vreemde eend in de bijt: deze handheld is een verlengstuk van de PlayStation 5. Zonder een PS5 heb je hier niks aan, maar met een PS5 is dit dé oplossing voor als de tv bezet is. Of voor als je niet thuis bent, want de Portal werkt ook via een hotspot of wifi-verbinding elders.

Wat er gebeurt is simpel: met de PS Portal zet je je PS5 vanaf een afstand aan, en beeld en geluid worden dan naar de Portal gestreamd. En dan speel je je PS5-games op het fraaie 8-inch full-hd scherm. Aan weerszijden zit een helft van de Dual Sense-controller, dus spelen voelt precies hetzelfde als op de PS5 zelf.

Voorwaarde is wel dat je snel, stabiel internet hebt op zowel de PS5 als de Portal, anders begint het te haperen. Met 219 euro is de Portal een prijzige oplossing, maar hij is wel alles-in-één, en het werkt prima. Een alternatief is de PS Remote-app op je smartphone, met een controller zoals die van Backbone, waar je je telefoon in klemt. Dat kost 120 euro, maar dan heb je wel weer een kleiner scherm.

Analogue Pocket

De spelcomputer voor de echte retro-liefhebber. Analogue maakt eigenlijk premium-versies van bestaande hardware. Een hele mooie Super Nintendo bijvoorbeeld, of dus deze Pocket. Deze handheld heeft dezelfde vormfactor als de Game Boy en je moet er ook echt je oude cartridges in steken.

Naast oude Game Boy-games werkt hij ook met cartridges voor Game Boy Color en Advance. Een speciale chip zorgt ervoor dat deze games hetzelfde als op originele hardware draaien. Een scherm met backlight en tien keer de originele resolutie zorgt dat spellen er veel mooier uitzien.

De Analogue Pocket is wel in zeer beperkte oplage beschikbaar en dus niet altijd verkrijgbaar. Wel verschijnt Analogue regelmatig in speciale edities, zoals een transparante lijn, een kleurrijke lijn en recentelijk nog de aluminium. Ook is 'ie niet de goedkoopste: de handheld kost 250 dollar, maar voor verzending naar Europa wordt daar 60 dollar bovenop gerekend. Combineer dat met mogelijke importkosten en je bent zo'n 350 euro kwijt. En die toffe aluminium uitvoering kost zelfs 499 dollar per stuk en is momenteel de enige voorradige Analogue.

De semi-legale fun-handheld

Veel voor weinig, daar worden we in Nederland blij van. En daar zijn steeds meer handhelds voor te vinden. De Game Boy-achtige apparaatjes variëren in formaat van echt mini tot klassiek Game Boy. Ze hebben vaak fraaie, kleurrijke lcd-schermpjes, fijne knopjes, usb-c voor laden en vooral: heel, heel veel games.

De spelcomputertjes worden vaak geleverd met een hele sloot aan games voorgeïnstalleerd. Dan hebben we het over alle games voor de Game Boy, Game Boy Color en Game Boy Advance, SNES, PlayStation en ga zo maar door. Is dat legaal? Nee dat is niet legaal. Maar je zal er ook niet door in de problemen komen, als je het koopt. Of het moreel juist is, is weer een ander verhaal.

Het gaat hierbij om spelcomputers zoals de Miyoo Mini Plus, de Anbernic RG35XX, de Retroid Pocket en nog veel meer. De apparaatjes zijn vaak maar kort bij de originele fabrikant verkrijgbaar, en worden dan voor meer geld doorverkocht door allerlei sites. Dat maakt ze meestal wel aardig verkrijgbaar. De Nederlandse site Retroready heeft een groot overzicht van allerlei handhelds in deze categorie.

Playdate

De arthouse-bioscoop onder de handhelds. Dit vrolijke, knalgele spelcomputertje lijkt haast uit een ander universum gekomen. Expres een zwartwit-scherm zonder backlight, dat juist buiten in fel zonlicht heel fijn kijkt. Aan de zijkant zit een zwengeltje, dat in veel games wordt gebruikt: om de tijd terug te draaien, om een camera scherp te stellen, om een surfplank te besturen – de creativiteit vliegt je om de oren.

Ondanks het retro uiterlijk zit er wel wifi op, zodat je bij de groeiende game-winkel kan. Die zit tjokvol vernieuwende en verrassende kleine games, gemaakt door zowel grote als kleine namen uit de game-industrie – vaak kosten ze maar een paar euro. Standaard wordt de Playdate geleverd met een seizoen games: 24 stuks, die elke maandag per 2 stuks op je Playdate verschijnen.

De Playdate is haast een wat-als-experiment: wat als de ontwikkeling van handheld-spelcomputers helemaal anders was gelopen? Wat als je een zwengeltje hebt, en wat als het scherm zwart-wit is? Die beperkingen zorgen voor hele andere games, en dat biedt een welkome afwisseling. Tip: koop het setje inclusief hoesje, scheelt weer zorgen. De Playdate kost met een hoesje erbij 219 dollar, plus nog wat invoerkosten.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.