Microsoft noemt OpenAI een concurrent

©Canva

Microsoft noemt OpenAI een concurrent
3 augustus om 20:30

Microsoft is de afgelopen jaren in zee gegaan met OpenAI en past op GPT gebaseerde tools veelvuldig toe in zijn software. Dat betekent niet dat het OpenAI alleen als een medestander ziet: het heeft OpenAI nu officieel aangemerkt als een concurrent. 

CNBC spotte in een update van de risicofactoren die Microsoft aanmerkt bij de SEC (Securities and Exchange Commission) en die houdt in dat OpenAI nu officieel door Microsoft wordt gezien als een concurrent. Op zich is het dat ook: hoewel Microsoft veel geld heeft geïnvesteerd in het bedrijf (naar verluidt 13 miljard dollar), kan OpenAI ook met andere bedrijven samenwerken (en dat doet het ook). Andere concurrenten zijn volgens Microsoft Google, Apple, Amazon en Meta

OpenAI en Microsoft

Echter, de timing van deze aanpassing valt op. OpenAI kondigde een paar dagen eerder aan dat het met een zoekmachine bezig is genaamd SearchGPT. Een zoekmachine zoals die van Google, of zoals die van Microsoft: Bing dus. Zoals het OpenAI betaamd is het niet zomaar een zoekmachine die werkt op de manier van de jaren 90, het is er een die werkt met behulp van kunstmatige intelligentie. Net als die van Microsoft. Daar heeft het vorig jaar de tech van OpenAI aan toegevoegd.

De twee bedrijven zijn dus zowel strategisch partners als concurrenten. Zou er iets zijn veranderd of gaan veranderen in de samenwerking tussen de twee? Volgens OpenAI (via CNBC) is er niets veranderd in de relatie tussen de twee bedrijven en dat het altijd al duidelijk was dat ze zouden concurreren. “Microsoft blijft een goede partner van OpenAI,” zegt het. Is dat ook echt zo? Microsoft-ceo Satya Nadella zou niet op de hoogte zijn gebracht dat OpenAI-ceo Sam Altman moest vertrekken in november. Het is net een echte relatie, met hier en daar wat hobbels. 

Partnerschap

Of Microsoft toch is geschrokken van SearchGPT of het slechts een formaliteit is om OpenAI als concurrent te noteren, dat zal vooral de tijd leren. In januari 2023 sloot het een ‘multiyear’ contract af, dus het zal sowieso tot 2026 samenwerken met OpenAI. Althans, tenzij een van beiden zich niet aan het contract houdt.

Lees meer over:

Deel via