©Canva

Aandelen van grote techbedrijven staan onder druk door 'overhyped AI’

Aandelen van grote techbedrijven staan onder druk door 'overhyped AI’

4 augustus om 11:00

Techbedrijven hebben het de laatste tijd moeilijk. De kwartaalcijfers waren teleurstellend en de AI-bubbel van 2023 lijkt te barsten. Zeker nu Intel 15.000 mensen op straat zet, is het code rood en dat uit zich in aandelen die kelderen.

Een bloedbad binnen tech, noemt Fortune het. Het begon allemaal met Tesla en Google, maar nu is het als een sneeuwbal door de aandelenwereld gaan rollen. De een na de ander verkoopt zijn aandelen van grote cloudcomputing-bedrijven. Ook fabrikanten van halfgeleiders zien dit gebeuren, waarbij Intel de boventoon voert. Intel beleeft met een daling van 27 procent de een-na-slechtste dag in tientallen jaren. 

Zeepbellenland

Dat het hedgefund Elliott Management aan beleggers vertelt dat Nvidia en alle big tech in een ‘zeepbellenland’ leven en dat kunstmatige intelligentie overhyped is, zorgt er ook voor dat er andere keuzes worden gemaakt op de beurs (via FT). De economische vooruitzichten zijn ook verre van rooskleurig, waardoor Nvidia en andere chipmakers het niet makkelijk hebben. Hoewel het voor Nvidia waarschijnlijk een stuk minder ernstig is, omdat zijn AI-processoren enorm gewild zijn. Ze staan erom bekend heel goed te werken met generatieve AI en dat maakt ze populair. Het bedrijf kan de vraag amper aan. 

Dat heeft tot gevolg dat techbedrijven het heft in eigen hand nemen. Of de productie van chips in eigen beheer. Bedrijven als Tesla maakt bijvoorbeeld zijn eigen microchips, omdat de vraag naar de Nvidia H100 heel groot is. De Nvidia H100 kan bovendien niet bereiken wat Tesla wil qua autonoom rijden, waardoor het sowieso beter af zal zijn als het zelf een chip kan ontwikkelen die dat wel kan. Amazon doet hetzelfde: hoe hecht zijn partnerschap met Nvidia ook is, investeerders willen betere prijsprestaties en daarom heeft Amazon zijn eigen silicium in de maak. Nvidia is één van de grootste bedrijven ter wereld dus het zal niet snel voelen wat hier gebeurt, maar er wordt wel degelijk aan de stoelpoten van zijn troon gezaagd door zijn eigen klanten.

Meer Intel en mis niets met onze Bright-app.