Zo ziet een raket er na 15 jaar in de ruimte uit, als nieuw

©Astroscale

Zo ziet een raket er na 15 jaar in de ruimte uit, als nieuw
5 augustus om 11:24
Laatste update: 5 augustus om 13:11

Het zal je misschien verrassen, maar om de dag vertrekt er een raket naar de ruimte. Deze levert daar een satelliet af of brengt goederen van en naar het ISS. SpaceX heeft een manier gevonden om zijn raketten terug te laten keren, anderen laten het gewoon rondzweven als ruimteafval.

De ruimte is heel erg groot, sterker nog, hij wordt elk jaar groter. Je zou denken dat een raket meer of minder daar niet zou uitmaken, maar dat klopt niet. Veel van het ruimteafval zweeft namelijk in een baan om de aarde. 

Space Junk

De foto hieronder laat zien hoe de baan om de aarde er uit zal zien wanneer we op dezelfde voet blijven doorgaan.

Over minder dan 200 jaar zul je niet zonder Google Space Maps vanuit de dampkring de ruimte kunnen betreden. Naast werkende satellieten zal er heel veel afval in de ruimte rondzweven. Dat afval is een gevaar voor de missies die daardoor heen vliegen en voor de werking van satellieten.

Ik schreef al eerder over een Japans initiatief om ruimteafval te verwijderen uit de ruimte. Om dit succesvol te doen moet het bedrijf eerst leren om dergelijk afval te vinden en te benaderen. Daarna volgt er een inspectie.

Raket na 15 jaar onbeschadigd

Deze inspectie is nodig om uit te vinden hoe het materiaal beweegt en vooral hoe het er na jaren in de ruimte uitziet. Nu is de ruimte niet echt te vergelijken met de aarde, het is behoorlijk vijandig voor mens en machine zou je denken. 

De eerste beelden van de inspectie laten een vrijwel onbeschadigde raket zien. De raket is 15 jaar geleden gelanceerd en zweeft sindsdien rond in een baan rond de aarde. De beelden die de Japanners ontvangen hebben laten zien dat het apparaat er nog niet zo uitziet als 15 jaar geleden bij vertrek van het platform. Dat is best opmerkelijk voor een raket van 3000 kilo met de afmetingen van een stadsbus.

Roteb van de ruimte

Het ADRAS-J-programma heeft hiermee het eerste deel succesvol afgerond. Het heeft ruimteafval gevonden (knap, want er is geen GPS aan boord) en het heeft een inspectie kunnen uitvoeren. De volgende stap is het ontwikkelen van een ruimtevaartuig dat het ruimteafval kan beetpakken en opruimen. 

Lees meer nieuws over ruimtevaart en mis niets met onze nieuwsbrief.