Nooit meer in het donker poepen met deze slimme sensor
Een Hue-lampje dat automatisch aanspringt op het toilet, een Trådfri-strip die zachtjes gloeit als je de gang op loopt: superhandig, zo'n bewegingssensor. Maar dan moet je wel bewegen, bij deze sensor van Aqara niet.
Iedereen met slimme verlichting en een bewegingssensor in het toilet of de badkamer moet het weleens meegemaakt hebben. Dat je net iets te stilletjes zit te scrollen op de wc, en plots zit je in het donker. Moet je met je armen gaan zitten zwaaien: een volstrekt luxeprobleem, maar ook daar moeten oplossingen voor zijn. In dit geval is dat een radar, althans soort van.
Een aanwezigheidsdetector is wat je zoekt, als een bewegingssensor niet doet wat je wil. Smart home-merk Aqara had al zulke sensoren, onder de logische naam 'Presence'. We hadden al de FP2, nu is er goedkopere FP1E. Ook deze sensor maakt gebruik van millimetergolf-technologie (mmWave), een soort klein radartje dat vrij nauwkeurig kan zien of er iets of iemand in de kamer is. Bij de FP1E werkt dat binnen 6 meter van de sensor, goed voor een oppervlak tot 50 vierkante meter.
Andere soorten automatisering
De FP1E is een logisch alternatief voor de bewegingssensor. Zo kan je lampen bijvoorbeeld makkelijk aan laten gaan als er iemand in de ruimte is, en uit zodra diegene de ruimte verlaat. Zo'n automatisering werkt natuurlijk niet lekker met een bewegingssensor, want zodra je eventjes niet beweegt, kom je in het donker te staan.
Maar je kan natuurlijk ook andere zaken aan de aanwezigheidssensor koppelen. Een airco of verwarming bijvoorbeeld. Als je die per ruimte kan regelen, kun je zorgen dat die alleen koelt of verwarmt in ruimtes waar ook echt iemand is. Of je laat de afzuiging in de badkamer bijvoorbeeld pas op topsnelheid draaien op het moment dat er niemand meer is, kan je in rust douchen.
Veel mogelijkheden, al is de FP1E wel wat minder geavanceerd dan zijn duurdere broertjes. Zo kan deze sensor niet de positie van de mensen in de ruimte vaststellen, alleen of ze er wel of niet zijn. Ook is er een hub nodig om de sensor met andere systemen te laten communiceren. Dan heb je wel meteen Zigbee en Matter, en is de sensor geschikt voor de smart home-platformen Apple HomeKit, Amazon Alexa, Google Home, Home Assistant, Homey en Samsung SmartThings.
De Aqara FP1E kan op muur, plafond en in de hoek worden gemonteerd. Grootste nadeel is dat de sensor continue stroom nodig heeft, en dus niet op batterijen werkt – dat snoertje moet je dus ergens wegwerken. De FP1E kost 49,99 euro en is vandaag vandaag verkrijgbaar. De FP2, die nauwkeuriger moet zijn met plaats-detectie van mensen, kost rond de 80 euro.
Meer smart home en mis niets met onze Bright-app.