Grote veranderingen bij Airbnb: 'Deze nieuwe dingen komen eraan'

©Freepik

Airbnb krijgt nieuwe functies: co-hosting en lange termijn verhuur
7 augustus om 02:50
Laatste update: 7 augustus om 10:04

Airbnb is vooral bekend als verhuurplatform voor vakanties en korte verblijven, maar de dienst heeft grote plannen om meer nieuwe functies en mogelijkheden aan te bieden. 

Airbnb-ceo Brian Chesky zegt dat zijn bedrijf de komende tijd nieuwe producten en diensten zal lanceren. Zo wil Airbnb om meer bekendstaan dan alleen het verhuren van huizen voor korte tripjes en vakanties. "We moeten meerdere nieuwe dingen doen", aldus Chesky. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan verhuur van huizen voor lange termijn en verschillende diensten die aan gasten aangeboden kunnen worden.

Co-hosting: geen eigen huis en toch verhuren

Een van de nieuwe functies die later dit jaar wordt toegevoegd aan Airbnb is co-hosting. Airbnb-huiseigenaren die zelf geen tijd hebben om hun aanbod te beheren worden dan gekoppeld aan mensen die wel tijd hebben maar geen huis hebben om te verhuren. Dat zorgt ervoor dat deze woningen vaker beschikbaar voor huur zullen zijn.

Nieuwe 'ervaringen'

Ook wil Airbnb volgend jaar zijn onderdeel 'Ervaringen' terugbrengen, waarmee je bepaalde diensten kunt boeken voor tijdens je verblijf of vakantie. Eerder ging dat bijvoorbeeld om activiteiten als rondleidingen, uitstapjes, en trainingen, maar de vraag is wat Airbnb voortaan gaat toestaan.

Volgens Chesky moeten de activiteiten 'betaalbaarder' zijn en 'uniek voor Airbnb' zijn. De focust lijkt meer op 'ervaringen' die passen bij het verblijf in een Airbnb, zoals privékoks aan huis en massages. Dit zou mensen kunnen trekken die anders naar een hotel zouden gaan.

Het onderdeel 'Ervaringen' werd vorig jaar nog stopgezet, omdat Airbnb zich toen vooral op zijn kernaanbod van woningverhuur wilde richten. Nu verandert het bedrijf dus alweer van koers en daar is een duidelijke reden voor. Airbnb heeft de komende tijd meer omzet en winst nodig, omdat de cijfers de laatste tijd tegenvallen.

Beurskoers Airbnb onderuit

Airbnb maakte dinsdagavond slechte kwartaalcijfers bekend. Afgelopen kwartaal nam de winst met 15 procent af door een dalende vraag en gemiddeld kortere verblijven. De beurskoers daalde vervolgens met 14 procent.

Lees meer nieuws over Airbnb en blijf op de hoogte met onze nieuwe Bright-app