Hackers kunnen via onzichtbare lasers zien wat je typt op een MacBook

©Unsplash

Hackers kunnen via onzichtbare lasers zien wat je typt op een MacBook
8 augustus om 17:56
Laatste update: 8 augustus om 17:56

Weten wat iemand typt van verre afstand, zonder het toetsenbord te kunnen zien en door een raam heen. Ook dat is nu voor hackers mogelijk.

Het klinkt als een slecht spionnentrucje uit een film, maar het werkt echt: via lasers zien wat iemand typt op een MacBook. Hoewel deze spionage niet helemaal nieuw is, heeft een hacker nu aangetoond dat de methode zelfs werkt door een raam heen en zonder dat het toetsenbord van de laptop zichtbaar is.

Met een laser zijn microscopische trillingen te meten. Zo kun je via trillingen in glas, er achter komen wat iemand zegt die naast het glas staat. Typen op een toetsenbord zorgt voor nog veel duidelijkere trillingen.

Daardoor kan de onzichtbare laser ook door glas heen op de achterkant van een MacBook worden gericht, en kan de hacker achter elke druk van een specifieke toets komen.

Waarom een MacBook?

De MacBook is een ideaal doelwit voor deze specifieke aanval, omdat een reflectief oppervlakte het beste werkt. MacBooks hebben zo'n mooi spiegelend Apple-logo op de achterkant.

Deze week bleek ook dat hackers door een beveiligingslek in 5G mobiele gebruikers kunnen bespioneren.

Volg meer nieuws over hacken, en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.