Over en uit voor de 'Kia Boys': anti-diefstalsoftware Kia en Hyundai weer in orde

© YouTube TommyG

Over en uit voor Kia Boys: anti-diefstalsoftware is weer in orde
8 augustus om 19:43

De zogeheten 'Kia Boys' kunnen wel inpakken, stelt een analyse van de nieuwe anti-diefstalsoftware van Kia en Hyundai. De automakers hebben de afgelopen jaren veel te stellen gehad met deze autodieven die hun kunsten online deelden. Een nieuwe update blijkt dus te werken. 

Volgens het Highway Loss Data Institute (HLDI) heeft de update succes. Zo'n 30 procent van de in aanmerking komende Hyundai's en 28 procent van de in aanmerking komende Kia's hebben de software-update ontvangen. Dat was eind 2023: nu zou dit percentage volgens de automakers al op 60 procent zitten. Het aantal diefstallen van de auto's zou 64 procent lager liggen.

Aantal diefstallen door de helft

Het aantal diefstallen is door de helft. De update werd uitgerold voor Kia’s en Hyundai’s die in een handomdraai konden worden gestolen. Mensen die zichzelf Kia Boys noemen plaatsen op onder andere TikTok welke simpele truc ze uithaalden om de auto’s van deze Zuid-Koreaanse merken te stelen.

Hyundai en Kia hebben er wel even over gedaan om met deze oplossing te komen: halverwege vorig jaar werden de merken door 17 Amerikaanse steden aangeklaagd om deze Kia Challenge, die men alleen kon uitvoeren bij auto’s die geen anti-diefstalchip in het sleutelsysteem hebben (een zogenaamde immobilizer). Het probleem lijkt niet voor te komen in de Europese modellen van de merken: het speelt vooral in de Verenigde Staten.

Dodelijke ongelukken

Door deze vorm van diefstal werden er dubbel zoveel auto’s van de bedrijven gestolen. Er zouden volgens de Amerikaanse toezichthouder NHTSA zelfs 14 ongelukken zijn gebeurd hierdoor, waarbij acht mensen overleden.

Een prangend probleem waar nu dus een oplossing voor lijkt te zijn die ook echt blijkt te werken. De update bestaat sinds februari 2023 al, maar nu vertelt de data hoe het precies zit. 

Kia en Hyundai zijn nog niet klaar

Kia en Hyundai hebben veel last gehad van dit probleem, dat van toepassing was op 9 miljoen auto’s. Er werd eerder al voor 200 miljoen dollar geschikt met boze eigenaren van de auto’s. Ze zijn er ook nog niet helemaal vanaf: het HLDI meldt dat het aantal diefstallen van deze merken wel ‘hoog’ blijft, ook bij modellen die de update hebben ontvangen.

"De frequentie van diefstalclaims voor Hyundai- en Kia-modellen in de tweede helft van 2023 was meer dan 11 keer zo hoog als in de eerste helft van 2020 en meer dan 8 keer zo hoog als de frequentie van diefstalclaims voor andere merken in juli-december 2023", aldus het instituut.

Startonderbreker

Er is nog wel wat werk aan de winkel dus, al meldt HLDI wel waar het waarschijnlijk aan ligt: de startonderbreker wordt alleen geactiveerd als de bestuurder bedenkt om de auto te vergrendelen met een sleutelhanger. Echter, de meeste mensen gebruiken de schakelaar op de deurklink. Er is dus nog werk aan de winkel om te zorgen dat het aantal diefstallen (en ook het vandalisme hieromtrent) afremt.

Lees meer auto-nieuws en mis niets met onze nieuwsbrief.