©Unsplash

Deze drones gaan de Mount Everest schoonmaken

Deze drones gaan de Mount Everest schoonmaken

12 augustus om 08:45
Laatste update: 12 augustus om 09:42

De Mount Everest is de berg der bergen. Een ongekend aantal mensen beklimmen deze gigant en laten bergen met afval achter. Drones gaan de sherpa’s helpen om dit op te ruimen.

De Mount Everest is bijna 9000 meter hoog en ligt op de grens van Nepal en China. Het is al heel lang het doel van ervaren klimmers, maar de laatste jaren denken veel onervaren klimmers dat ze de berg ook wel aankunnen. In mei 2019 waren er 300 mensen die  het ‘dak van de wereld’ wilden beklimmen, 11 daarvan kwamen niet meer terug. 

Hoogste afvalberg ter wereld

Voor de klimmers zal het gevecht met de natuur en al zijn overweldigende kracht een reden zijn om de reis te ondernemen. Helaas vergeet men tijdens het gevecht met de hoogtemeters dat je de natuur geen plezier doet door al je troep achter te laten.

Volgens ingewijden zouden de hellingen van de Mount Everest bezaaid liggen met meer dan 50.000 kilo aan afval. Dit afval wordt nu voornamelijk opgeruimd door de Sherpa’s die de beklimmers naar boven begeleiden. Ook wil men de beklimmers verplichten 4,5 kilo aan afval mee naar beneden te nemen: doe je dat niet krijg je een dikke boete.

Drones

Gelukkig kan de technologie hier een handje helpen. DJI heeft drones ontwikkeld die het verzamelde afval van de berg kunnen halen. Een enkele drone kan 250 kilo aan afval vervoeren tussen twee kampen. Normaal heb je daar 12 Sherpa’s voor nodig die 6 uur onderweg zijn. 

Eerder dit jaar bracht een drone al een bezoek aan de Mount Everest.

Deze ‘Heavy Lifter’-drones kunnen ook helpen met de beklimming voor te bereiden, onder meerdoor touwen te leggen. Het is de bedoeling dat de Sherpa’s de drones zelf leren besturen met als ultieme doel het werk van de lokale bevolking te verlichten.

Lees alles over drones en abonneer je op onze nieuwsbrief