Deze grote adblocker werkt niet meer op Google Chrome - dit is de oplossing

©Bright

Deze bekende adblocker werkt niet meer op Chrome - dit is de oplossing
12 augustus om 22:02
Laatste update: 12 augustus om 22:08

Als je websites reclamevrij bezoekt met behulp van de bekende Google Chrome-extensie uBlock Origin, dan is er slecht nieuws. Deze extensie werkt binnenkort niet meer op Chrome. Maar er zijn alternatieven.

Google heeft een lange adem als het gaat om de strijd tegen adblockers. De browserextensies waarmee je websites zonder advertenties kunt bezoeken, liggen al langer onder vuur. Dat is niet zo verwonderlijk: Google's inkomsten hangen ervan af. Denk aan reclames op YouTube of op andere websites waar Google's advertenties verschijnen.

Hoewel de ontwikkelaars van ad-blockers Google tot nu toe altijd een stapje voor zijn gebleven, lijkt de Amerikaanse techreus nu zijn geheime wapen te hebben ingezet. Het lijkt er dus op dat wanneer je als softwarebedrijf het spelletje niet kunt winnen in je eigen arena, je gewoon een nieuwe arena bouwt. 

Wat is het probleem?

Hoewel de naam 'Manifest v3' je vermoedelijk niets zal zeggen, is dit inmiddels de 'Voldemort' geworden in het leven van de ontwikkelaars van ad-blockers. Doordat Google het distributieplatform van zijn webbrowser Chrome aanpast, zullen oudere extensies niet langer werken omdat deze 'niet zouden voldoen aan Google's privacy- en beveiligingseisen'.

Als gebruiker kun je weinig anders doen dan je browser updaten, waarna je adblocker uBlock Origin automatisch niet meer werkt. Maar dat betekent niet dat je helemaal radeloos hoeft te worden, want er zijn andere opties.

Dit is de snelle oplossing

De ontwikkelaar van uBlock Origin, Raymond Hill, heeft in hoog tempo een vervangende applicatie uitgebracht, genaamd uBlock Origin Lite. Deze extensie voldoet wel aan de nieuwe eisen van Google Chrome, oftewel Manifest v3. Het enige verschil is dat deze nieuwe extensie niet op dezelfde manier werkt als de vorige.

Geen zorgen, hij blokkeert nog wel enige advertenties, maar vraagt hiervoor bij iedere website je toestemming. Hierdoor heb je dus straks twee taken bij iedere website: cookie-popups wegklikken en de adblocker inschakelen. De nieuwe extensie is volgens de maker dan ook "geen directe vervanger van uBlock Origin" en hij geeft toe dat zijn tool mogelijk niet aan ieders verwachtingen voldoet.

Probeer eens een andere browser?

Hoewel Google Chrome voor velen nog altijd de favoriete browser is, betekent dat niet dat er geen goede alternatieven bestaan. De auteur van dit artikel maakt bijvoorbeeld al jaren gebruik van Firefox en dat bevalt prima. Firefox is overigens ook al jaren beschikbaar als browser op je smartphone. Bovendien heeft deze browser geen last van de koerswijzigingen van bedrijven als Google en, misschien wel belangrijker, dus ook niet van veranderingen aan hun extensieplatform. Dat betekent dus dat extensies zoals uBlock Origin daar zullen blijven werken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Microsoft Edge.

Lees meer over nieuws over Chrome en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.