Deze handige nieuwe functie komt naar Google Chrome

©Unsplash

Google Chrome krijgt deze handige nieuwe functie
29 juli om 20:56
Laatste update: 29 juli om 21:24

Met één klik in je Chrome-browser een Circle to Search-opdracht geven met Google Lens. Dat kan straks na een nieuwe update voor de populaire browser, maar ook Chromebooks krijgen de functie.

Hij was de afgelopen maanden in ontwikkeling, maar nu duikt 'Drag to Search', zoals de functie officieel heet, op in de bètaversie van ChromeOS 128. De What’s New in Chrome-pagina laat de functie volgens 9to5Google al zien, maar ook in de browser is hij al actief. Het Google Lens-icoon staat prominent in de adresbalk, pal naast het ster-icoon voor de bladwijzers.

Op een Chromebook kun je de functie met één klik in de adresbalk selecteren, waarna je zoekt, sleept en selecteert met het kleine Google Lens-vizier. Heb je de selectie gemaakt, dan verschijnt in de rechter kantlijn een paneel met de zoekresultaten en kun je daar ook weer vragen over stellen. Door te dubbelklikken kun je het selectieveld na een zoekopdracht aanpassen.

Nog even wachten op Chrome

Voor Google Chrome-browsers werkt de nieuwe functie net iets anders. Google Lens bevindt zich niet in de adresbalk maar in het uitklapmenu rechtsboven in de browser. Het laatste woord van de functie die nu nog 'Zoeken op deze pagina met Google' heet, wordt straks vervangen door 'Google Lens'. Uiteraard hebben we dit alvast geverifieerd en in versie 126.0.6478.185 van Google Chrome op Windows 11 is de functie in ieder geval nog niet live.

Het ontbreken van de functie in de zoekbalk van de browser betekent niet dat je telkens twee muisklikken nodig hebt om Google Lens te gebruiken. Je kunt de functie vastmaken aan de taakbalk door met de rechtermuisknop te klikken en de vastmaak-optie te selecteren.

Al langer op Android

Google bracht Circle to Search eerder dit jaar uit op mobiele telefoons met Android. Je kunt ermee Google iets vragen door een deel van het scherm in elke Android-app te omcirkelen of te markeren, en daarna je vraag te stellen. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen van welk merk een bepaald kledingstuk op een foto is.

Lees meer over nieuws over Chrome en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.