Toeterende robottaxi's Waymo hebben na updates weer nieuwe toeter-problemen

©Waymo

Noodoplossing voor toeterende robottaxi's houdt stad week later nog steeds wakker
19 augustus om 12:20

Opvallend nieuws vorige week, van de robottaxi's van Waymo die zonder menselijk toezicht op een parkeerplaats overnachten, en daarbij constant naar elkaar toeteren. Een week later blijkt de noodoplossing zelf ook weer voor problemen te zorgen.

De robottaxi's van Waymo presteren over het algemeen indrukwekkend, tussen het menselijke verkeer. Maar juist als ze allemaal samenkomen gaat het fout, 's nachts op een parkeerterrein waar ze op nieuwe aanvragen wachten. Vorige week maakten omwonenden van dat parkeerterrein in San Francisco daar al melding van. Zij werden wakker gehouden door het ge-bong-bong-bong van de achteruitrij-sensor en van de wagens die kwaad naar elkaar toeteren om vier uur 's ochtends.

Waymo heeft het probleem van dat getoeter al proberen op te lossen met een update. In principe toeteren de auto's voor de veiligheid automatisch als ze zien dat er een ander voertuig plotseling hard op ze afkomt: net zoals mensen dat zouden doen, zijn we gewend. Maar samen op een parkeerterrein zorgt het voor een kettingreactie, die Waymo met de update heeft proberen op te lossen. Proberen ja…

Van de regen in de drup

Waymo-buurvrouw Sophia Tung, die het bewuste parkeerterrein dag en nacht livestreamt, merkte wel dat de update was geïnstalleerd. De auto's stonden niet meer op het parkeerterrein te toeteren, maar sloegen dat helemaal over. Vervolgens sloegen ze verderop een doodlopende weg in, allemaal achter elkaar. Eenmaal klemgereden gingen de auto's, je raadt het al: toeteren.

Dat werd ook weer opgelost, en Waymo deelde wat ijs uit aan de buren om het goed te maken. Daarna was een paar dagen rustig, vertelt Tung aan The Verge. Maar nu ging het weer fout: als er genoeg Waymo-wagens tegelijk naar het parkeerterrein komen, vormen ze een rij voor de ingang. Toen een auto achteruit het terrein af reed, zorgde dat blijkbaar voor een kettingreactie. Daarbij reed elke Waymo-achteruit, waarbij de wagen daarachter ook weer achteruit reed. En dat deden ze natuurlijk allemaal, jawel: toeterend.

Tung heeft weer contact opgenomen met Waymo. Het zusterbedrijf va Google lijkt de problemen wel voortvarend op te pakken. Morgen is het hoofd van Waymo-productmanagement Vishay Nihalani zelfs te gast in de livestream van Tung. Dat is wel pas vanavond om 23:30 uur, mocht je graag live mee willen kijken.

Meer Waymo en mis niets met onze Bright-app.