©Unsplash

Vrouw klaagt Google aan voor 5 miljoen vanwege malafide app in de Play Store

Vrouw klaagt Google aan voor 5 miljoen vanwege malafide app in de Play Store

22 augustus om 11:45
Laatste update: 22 augustus om 16:18

Wanneer je advocaat bent in dienst van Google dan moet je werken voor je geld. De zoekgigant staat nogal eens voor de rechter. Deze keer komt de aanklacht van een privé-persoon die opgelicht werd voor meerdere miljoenen dollars via een app.

Wanneer zaken te mooi zijn om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Dat is wijsheid die je vaak achteraf pas deelt. Het had alleen deze dame vele miljoenen dollars kunnen besparen.

Crypto scam

Maria Vaca woont in Florida en heeft wat centjes op de bank. Ze komt de cryptocurrency-app Yobit Pro tegen en besluit te investeren. Niet met een paar tientjes om het eens te proberen, maar met 4,6 miljoen dollar.

Het gaat boven verwachting, want op een gegeven moment vertelt de app haar dat haar vermogen is gegroeid naar 7 miljoen dollar. Vaca besluit haar tegoed te incasseren, maar daar beginnen de problemen.

De app bracht haar 500.000 dollar aan 'belastingen' in rekening. Deze betaalde ze waarop de app nog eens een extra betaling van 2 miljoen dollar eiste. Toen gingen de alarmbellen af en weigerde ze dit absurde bedrag te betalen aan de criminelen.

Dat viel niet goed bij de mensen achter Yobit Pro want die kunnen blijkbaar niet zo goed tegen hun verlies. Ze ontving berichten via WhatsApp waarin ze haar met de dood bedreigen wanneer ze niet zou betalen. Vaca nam contact op met de lokale autoriteiten en samen legden ze een klacht neer bij Google.

Pas na 3 maanden uit de Google Play Store

In de aanklacht staat dat Google er drie maanden over gedaan heeft om deze malafide app te verwijderen uit de Google Play Store. Genoeg tijd voor de criminelen om nog meer slachtoffers te maken. 

Maria Vaya eist 5 miljoen dollar van Google. Omdat deze app in de Google Play Store stond, ging Vaya ervan uit dat deze veilig en betrouwbaar was. Ze is niet de enige, want de app is bijna 3000 keer gedownload en minimaal 5 personen hebben ook geld verloren.

Dat het 3 maanden duurt voordat deze app uit de Play Store is verdwenen, is gewoon te lang. Of Google verantwoordelijk is voor de schade die deze dame heeft opgelopen, is de vraag. Het bedrijf controleert de apps die in de Play Store staan, maar niet de diensten die er achter zitten. 

Lees hier meer over Crypto en abonneer je op de Bright Nieuwsbrief.