©Ecovacs

Hackers kunnen niet meer meekijken met deze robotstofzuigers

Fabrikant gaat door het stof: deze robotstofzuigers waren niet goed beveiligd

22 augustus om 22:14
Laatste update: 22 augustus om 22:27

De robotstofzuigers en robotgrasmaaiers van Ecovacs kunnen straks niet meer zo makkelijk worden gehackt. Fabrikant Ecovacs werd onlangs ter verantwoording geroepen door twee security-experts, die merkten dat de gadgets erg makkelijk hackbaar waren om mee te kijken in huis. 

Ecovacs komt met een update om te zorgen dat het niet meer zo eenvoudig is om de robotgrasmaaiers en -stofzuigers te hacken. Hackers konden zichzelf toegang verschaffen tot onder andere de microfoons en camera’s op de apparaten, waardoor ze konden meekijken en luisteren in andermans huis.

'Geen grote zorgen maken'

Security-experts Dennis Giese en Braelynn maakten deze veiligheidsproblemen eerder deze maand bekend en het antwoord van Ecovacs was destijds dat de bevindingen van de experts wel erg zeldzaam zijn bij gewoon gebruik en dat er bovendien speciale hacktools voor nodig waren, naast fysieke toegang tot de apparaten. Het bedrijf schreef: "Dus, gebruikers kunnen zich erin berusten dat ze zich hierover geen extreme zorgen hoeven te maken."

Dat zijn de experts niet met Ecovacs eens: iemand kon met een telefoon contact leggen met een Ecovacs-robot vanaf 130 meter, en via Bluetooth de apparaten aansturen. Hierop konden hackers vervolgens voortborduren en via WiFi waar ook maar ter wereld meekijken met de camera’s. De onderzoekers waren bovendien grondig: ze hebben elf verschillende stofzuigers en grasmaaiers van het merk onderzocht.

En dat was ook niet de enige bug: als je je stofzuiger op Marktplaats zette en je account verwijderde, dan bleek je alsnog te kunnen meekijken wanneer de koper de gadget zelf instelde. Zo konden zij dus ook spioneren bij de koper van hun voormalige robot.

Ecovacs toch door het stof

Desondanks deed Ecovacs het af als een zeldzaamheid dat mensen daar ook misbruik van zouden maken. Daar komt het nu duidelijk van terug. Ecovacs-beveiligingsdirecteur Martin Ma vertelt aan TechCrunch dat het van gedachten is veranderd en de bugs zal fixen. "We hebben een diepgaande verificatie en zelfonderzoek uitgevoerd. We identificeerden hierbij verschillende gebieden waar ruimte is voor verbetering. Hierop hebben we gerichte verbeteringen in gang gezet en de gemarkeerde problemen aangepakt."

Ook geeft het bedrijf Dennis Giese en Braelynn complimenten voor hun behulpzaamheid naar de consument en naar de veiligheid van techproducten.

Meer over robots en abonneer je op onze nieuwsbrief.