© Boston Dynamics

Kijk nou: Boston Dynamics stuurt zijn Atlas-robot naar de gym

Spierbundels krijgen concurrentie: Atlas-robot doet nu ook push-ups

23 augustus om 07:39

De mensachtige robot Atlas is weer iets menselijker geworden. Maker Boston Dynamics laat de robot nu ook push-ups doen. Niet slecht voor een robot die gewend is om op twee benen te staan.

Robotmaker Boston Dynamics, dat in handen is van Hyundai, heeft zijn Atlas-robot verfijnd. Atlas is de mens-achtige robot die lang is en op twee benen loopt. Het is voor die robot dus veel minder voor de hand liggend om push-ups te doen dan bijvoorbeeld voor Spot, de robot die lijkt op een hond en dus al op vier poten loopt. 

Robot die push-ups doet

Maar toch, Atlas heeft geleerd om een fitboy te worden en laat in onderstaande video zien wat hij kan. Je ziet hem elke keer dat hij omlaag en omhoog gaat zijn balans hervinden en uiteindelijk doet hij er acht. Hij doet het niet vanuit een plank, maar staat eerst rechtop en gaat dan naar de grond. Na zijn fitnessprestatie springt hij als een kikker weer op om op twee benen te staan, wat soepeler gaat dan bij menig menselijk evenknie:

Volledig elektrisch

Het is duidelijk dat Atlas in al die jaren ver is gekomen. In 2016 werd nog bewezen dat hij echt niet omvalt door hem wat flinke trappen te verkopen. Dat was een veel eerdere versie: de nieuwe Atlas is volledig elektrisch en werd in april dit jaar geïntroduceerd. Het betekent dat er geen hydrauliek meer wordt gebruikt, maar elektriciteit om te bewegen.

De nieuwe Atlas is sterker en kan complexere bewegingen maken, zo blijkt wel uit deze push-ups. De Nederlandse politie heeft Boston Dynamics ook helemaal gevonden: ze zetten Spot in als trouwe viervoeter om te helpen bij het oprollen van drugslabs. Maar of er straks ook een elektrische Atlas als politie-agent zal worden ingezet, dat is misschien nog net iets te RoboCop.

Meer robots en mis niets met onze Bright-app.