Amazon Alexa praat eindelijk Nederlands - maar verstaat ze je wel?

©Amazon

Amazon Alexa ondersteunt nu Nederlands, maar verstaat ze je wel?
23 augustus om 19:49
Laatste update: 23 augustus om 19:52

Het heeft jaren op zich laten wachten, maar de spraakassistent Amazon Alexa verstaat nu ook Nederlands. Je kunt haar spraakopdrachten geven, maar ook in het Nederlands muziek starten. De vraag is alleen wel hoe goed ze je Nederlandse spraakcommando's daadwerkelijk verstaat.

Amazon begon begin dit jaar met de lessen Nederlands voor zijn slimme assistent, maar nu blijkt ze daar dus met vlag en wimpel voor te zijn geslaagd. Iedereen kan Alexa in het Nederlands opdrachten geven, van de lampen aanzetten tot in het Nederlands naar nationale radiozenders zoeken. Ook de Amazon Alexa-app zou nu in het Nederlands te bedienen zijn, maar volgens Tweakers is dat nog niet bij iedereen het geval.

Amazon is jaren te laat

Amazon is rijkelijk laat met het introduceren van de Nederlandse taal bij Alexa. De spraakassistenten van concurrenten Apple en Google spreken onze taal al jaren. Siri verstaat al Nederlands sinds de iOS-update 8.3 uit 2015. Google Assistent slaagde drie jaar later voor zijn examen Nederlands. Bovendien worstelt Alexa volgens de eerste reacties nogal met onze taal.

Werkt nog niet zo goed

Alexa werkt volgens gebruikers een stuk slechter in het Nederlands dan Siri en Google Assistent. Mensen spreken van 'een stap terug in de tijd' en in het Nederlands is 'alle intelligentie verdwenen'.

Het lijkt er dus op dat zelfs de nieuwe AI-functies die vorig jaar naar Alexa kwamen haar niet redden bij het spreken van de Nederlandse taal. Onderdeel van die nieuwe features is een groot taalmodel, vergelijkbaar met dat van ChatGPT.

Lees meer over smart home en volg de updates met onze Bright-app