© Universiteit van Surrey

Nieuwe nanotechnologie kan je apparaten opladen tijdens het hardlopen

Nieuwe nanotechnologie kan je apparaten opladen tijdens het hardlopen

25 augustus om 11:00

Stel je voor: je gaat 's ochtends hardlopen en als je terugkomt zijn je smartwatch en draadloze oortjes volledig opgeladen. Dit toekomstbeeld komt dichterbij dankzij een uitvinding van de Universiteit van Surrey in Engeland.

Onderzoekers hebben een apparaatje ontwikkeld dat bewegingsenergie omzet in elektriciteit. Het bijzondere is dat het veel efficiënter werkt dan vergelijkbare technologie. Waar oudere versies 10 milliwatt aan stroom konden opwekken, haalt deze nieuwe 'nanogenerator' meer dan 1000 milliwatt. Dat is genoeg om kleine elektronische apparaten van stroom te voorzien.

Hoe werkt het? 

Het apparaatje vangt energie op uit alledaagse bewegingen, zoals hardlopen of het openen van een deur. Deze energie wordt vervolgens omgezet in elektriciteit. De onderzoekers vergelijken het met een estafetteteam: elke 'loper' verzamelt energie, voegt er wat aan toe en geeft het door aan de volgende. Zo wordt de totale hoeveelheid energie steeds groter.

Md Delowar Hussain, hoofdauteur van het onderzoek, legt in een persbericht uit: "De belangrijkste innovatie van onze nanogenerator is dat we de technologie hebben verfijnd met 34 piepkleine energiecollectoren met behulp van een lasertechniek die kan worden opgeschaald voor fabricage om de energie-efficiëntie verder te verhogen. Wat echt opwindend is, is dat ons kleine apparaatje met hoge energiedichtheid op een dag zou kunnen wedijveren met de kracht van zonnepanelen.”

Wetenschappers richten een bedrijf op

De mogelijkheden zijn veelbelovend. Denk aan sensoren die zichzelf van stroom voorzien of slimme huissystemen die nooit een batterijwissel nodig hebben. Ook in de gezondheidszorg ziet men kansen. Bhaskar Dudem, mede-auteur van de studie, vertelt dat ze binnenkort een bedrijf gaan oprichten dat zich richt op zelfvoorzienende gezondheidssensoren met deze technologie.

Ravi Silva, directeur van het Advanced Technology Institute aan de Universiteit van Surrey, kijkt nog verder vooruit. Hij wijst erop dat er de komende jaren miljarden apparaten verbonden zullen zijn met het internet. Al die apparaten hebben stroom nodig. Deze uitvinding zou een duurzame oplossing kunnen bieden om al die kleine apparaten draadloos van energie te voorzien.

Lees meer nieuws over wetenschap en mis niet met onze nieuwsbrief.